Вярват в Исус със същата страст, с която вярваха в Ленин

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Вярват в Исус със същата страст, с която вярваха в ЛенинХора, плъзгаме се към някаква православна джамахирия. По руски образец, естествено. Още не сме ги настигнали, но с уверени крачки вървим натам.

Вижте тия три картинки. Коя е най-обидна за православната църква? Плакатът „Няма бог“ по никакъв начин не обижда днешните православни християни, защото е създаден в СССР по поръчка на КГБ, а както е известно Руската православна църква се оглавява от КГБ офицер. Нашите висши духовници също са повечето от ДС, което си е филиал на КГБ. Затова няма да чуете някой поп да мъцне срещу Русия, СССР или тяхното пропагандно „изкуство“.

Отец Нафърфори също не е обида за православния българин. Поп Нафърфори, дори когато размята стиропорен фалос, това се вписва в изконните български традиции. Кукерите гонят злото, борят западната бездуховност и гейщината, най-вече я гонят тия кукери дето са „маскирани“ като травестити. Отец Нафърфори е символ на българщината, затова също няма да чуете БПЦ да мъцне срещу пернишкия фестивал.

Обаче най-лявата картинка е жестока обида за българското православие. Тя е част от изложбата на Николай Майсторов, която цитирам „е антихристиянско скверно творчество в чудовищни мащаби“ и трябва „незабавно премахване на тази демонична изложба“.

Само преди няколко дни с подобни аргументи в Петрич беше отменен „Фестивал Индия“ след призив на Неврокопския митрополит.

А уж сме секуларна държава!

Куриозното е че тия дето довчера рисуваха и разпространяваха плакатчетата с „Няма бог“, дето по Великден дебнеха и донасяха на милицията кой ходи на църква, днес са в първите редици на православната гвардия. Най-вярващи от вярващите. За съжаление имам такива приятели, познати, съученици и състуденти. Вярват в Исус със същата страст, с която вярваха в Ленин.

Дълго време се чудех кое е общото кратно между днешната православна вяра и соцносталгията. Нали взаимно се отричат – все пак соца беше атеистки.

Ами ето кое е – антицивилизацията. Анти 21 век.

Омразата към съвременната цивилизация (защото не принадлежиш към нея и не можеш да се впишеш) събира в една фокусна точка всичко: православие, соцносталгия, потури и хоро пред театъра, антиваксърство, патриотарщина, национализъм, русофилия, антисемитизъм, Ванга, Дънов, Ким Чен Ун, палестинци, нацисти и комунисти, плоскоземци, разпространители и вярващи във всякакви конспиративни теории – 5жи, кемтрейлс, норвежците ни крадат децата, защитници на традиционното семейство, защитници на българския лев и на руския газ….

Всичко се събира в една точка. Синкулярност.

Това формира отношението ни към всичко – към науката, изкуствата, литературата, историята, паметниците, образованието, медицината, икономиката, политиката, войната.

И няма начин човек да е по средата. Или си от едната страна, тая на цивилизацията, или си от другата.

Ти от коя си?

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.