Младен Койнаров: Когато Адам и Ева са се появили на бял свят не вярвам да са пели поп фолк

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

В чужбина са ни пипали, за да се уверят, че не сме извънземни като чуят как пеем

Десетките столчета не успяха да поберат всички, които искаха да се повеселят на спектакъла „Живата съкровищница” в Смолян. В петък вечерта, на втория ден от Националните фолклорни празници в родопския град, площадът пред общината оживя в голямо хоро. Сцената приюти над 200 изпълнители – танцьори, музиканти и певци от ансамбъл „Родопа“, децата от Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей“ и училището за фолклорни изкуства в Широка лъка, солистите на Мистерията на българските гласове, а към полунощ и Виевската фолк група. В началото и в края на концерта гайдарите от оркестрите „100 каба гайди” и „101 гайди “разказаха” за силата на Родопа планина, припомниха легендите за кървавото минало и непокорните й хора.

“Зад кулисите” не съществуваше като място, защото през цялото време всеки, който искаше можеше да иде при участниците и лично да ги поздрави, да се снима с тях, да ги заговори. Забелязвам висок, едър мъж, на който носията му стои като излята. След малко разбирам, че това е известният родопски певец Младен Койнаров.

 

 

Г-н Койнаров, тази година вместо събора на Рожен, общината организира тридневни фолклорни празници в Смолян. По-различна ли е атмосефарата?

– Усещането на Рожен е друго. Там е романтика. А и хората са свикнали, но и тук става. На Рожен съм се явявал след 70-та година, когато вече бях в ансамбъла, преди това не.

 

От колко години сте в ансамбъл “Родопа”?

– От 1970-та година януари, над 39 години. Догодина ставам на 65 и ще имам юбилей – 40 години в ансамбъла.

 

Били сте много пъти в чужбина, коя песен спечелва най-лесно публиката, ненавикнала на нашата музика?

– Която и да изпееш. В чужбина са ни пипали, за да се уверят, че не сме извънземни, като чуят гласовете ни. Спомням си един великденски концерт в Кралската зала в Лондон. На репетицията запях и един от звукорежисьорите си хвърли слушалките, защото му продъних тъпанчетата. Залата беше за 1500 души, но заради нас бяха дошли много повече хора. Шефът на Кралската зала специално ме попита дали може да пуснат правостоящи, нещо което не се случва по принцип там.

 

Тук на площада има много млади хора, които не биха дошли, ако не усещаха родопската песен със сърцата си, какво ще им пожелаете?

– Аз се занимавам с деца от десет години. Имам школа за фолклорно народно творчество при читалище „Кирил Маджаров“ – Устово. Първите деца в школата вече са втори курс в училището в Широка лъка, в момента имам 6 деца, които са от първи до четвърти клас. Разчитаме на тях и знаем, че народната песен няма да загине, докато има деца, които пеят още от детската градина. Знаете ли, че на фолклорния конкурс “Орфеево изворче”, например се събират по 3000 деца? Ето, на това разчитаме ние по-възрастните и вярваме, че децата ще занесат народната песен в бъдещето. Народната песен е съдбата на нашия народ.

 

Наскоро чух една чалга певица да се хвали, че е завършила училището в Широка лъка. Има ли поне малко срам в очите на тези модерни фолк икони, когато се срещате?

– Истината е, че интересът клати феса. Там вземат много пари, а ние народните певци сме скромни. За това става въпрос. Аз седя тук за 300 лв. заплата, а те взимат един хонорар, примерно от 3 хил. лева. Това е ненормално, разбира се, но е така. И ето сега – докато за народната песен казахме, че е съдбата на народа, попфолкът вече също е нещо подобно. Пеят за джиесеми, магнетофони, бизнесмени – това е част от историята след ‘89-та година. Въпреки, че върви и народното. Но ако усещате поп фолкът тръгна към народа, щом дори пуснаха “Планета фолк”, така че каквото и да правят, където и да ходят пак идват при нас.

Ето, това дете с каква песен е приспивано? С поп фолк? Коя майка е пяла едно време поп фолк? Моите уважения!

За мен класиката е започнала от народната песен. Когато Адам и Ева са се появили на белия свят не вярвам да са пели поп фолк или да са свирили Чайковски или Моцарт, значи всичко тръгва от народа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.