И умната със СРС-тата!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Прането на пари също да се подслушва

Ясна регламентация на хипотезата, при която СРС-та (специални разузнавателни средства) се прилагат по отношение на пострадал с негово съгласие, когато това лице няма статут на защитен свидетел или съществува необходимост за опазване на живота или имуществото му.
Това е едно от предложенията за използването на СРС, направено от съдии и прокурори относно проект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), който трябва да бъде изготвен до 30 октомври т.г. Тези предложения, както беше отбелязано в публикацията на ФОРУМЪТ – „По-големи глоби за неявяване на свидетел и на вещо лице“, са постъпили в Министерството на правосъдието след офертата на ресорната министърка Маргарита Попова към гилдията.   
Магистратите предлагат още СРС-та да могат да се използват и по отношение на свидетел, който е дал „писмено съгласие за това, с цел установяване на престъпна дейност на друго лице“. Най-масовият пример в тази връзка е пускането им в действие към свидетел, от който се иска даване на подкуп, а СРС-тата се прилагат спрямо него, за да се документира престъпна дейност на този, който иска подкупа и с когото рекетираният контактува. В тези случаи обикновено се налага разрешаване на подслушване чрез технически средства, носени от самия пострадал. Или се подслушва неговият телефон. Или се дават белязани пари.
В направените предложения преобладава становището, че в НПК, съответно в Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), е необходимо да се регламентира и възможността, когато се бележат пари или други използвани предмети, те да се предоставят на пострадалия от органите, извършващи разследването. А не при сигнали за подкуп или изнудване да се иска от него сам да осигури въпросните доказателства. Които освен всичко друго остават и „блокирани“ до края на процеса!?!
Предлага се и данните, получени извън направеното искане за СРС за същото или за други лица, да могат да се ползват като доказателства и в други наказателни производства, ако касаят други тежки умишлени престъпления. Тези тежки умишлени престъпления обаче трябва да са от групата, за които по принцип НПК предвижда възможност за използването на СРС.
Магистратите са единодушни, че е необходимо да се разшири кръгът от престъпления, за които може да се използват СРС-та. В този кръг да се включат и тежки умишлени престъпления срещу данъчната и осигурителната система, т.е. срещу „прането на пари“.
Безспорно използването на специални разузнавателни средства не само у нас, а и навсякъде по света винаги е предизвиквало и ще предизвиква спорове. Защото въпросът е колкото деликатен относно засягането на човешките права и свободи, толкова и труден във връзка с материално-техническото осигуряване и реализиране на процедурите със СРС. Но няма съмнение, че той трябва да се решава по законодателен път. И то след много внимателна и прецизна подготовка на правните норми. Подготовка, която трябва да е лишена от излишни емоции на народните ни избраници…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.