Чаят като начин на живот

0

Все повече хора предпочитат чая пред кафетоВсе повече хора предпочитат да пият чай вместо кафе
Студено ли е, идва времето на топлите напитки. Мнозина предпочитат да се стоплят и ободрят с нещо кофеиново. Германците не са изключение, но в последно време една друга древна напитка-чаят е на път сериозно да притесни лидерството на кафето.

Според последните проучвания в Германия се наблюдава осезаемо увеличение на хората предпочитащи сутрин чай вместо кафе. Тази тенденция се наблюдава обаче не само във федералната република, но и в цял свят.

Център на европейската търговия с чай е Хамбург. Чаят е преоткриван в последно време от все повече хора. Годишната му консумация в Германия според статистиката възлиза на около 28 литра средно на човек от населението. ¾ от тях предпочитат черния чай, а останалите- зеления. По-рядко се купуват пакетираните в дозички чайове, докато растат продажбите на красиво опакованите скъпи чайове.

Керстен Ветенкамп„Все повече любители на чая у нас обръщат внимание на качеството на напитката, и са готови да дадат повече пари, ако знаят откъде е произлязъл даден сорт . Те гледат на тази напитка подобно на кафето- като ценители. Освен това на пазара има голямо разнообразие в предлагането на чай, и могат да се открият наистина чудесни образци“, казва редакторът на специализираното издание Der Feinschmecker Керстен Ветенкамп.

 

Едно от предпочитаните от ценителите места в Хамбург е Das Wasserschloss, специализиран чаен магазин и ресторант, където се организират редовни семинари и дегустации, по време на които всички желаещи могат да преоткрият чая, потапяйки се в най-различни аромати и вкусове. Участниците в подобни семинари научават тънкости по отглеждането и приготвянето на чая.

 

Семинарите и дегустацията на чай набират все по-голяма популярност„Като напитка чаят предлага такова многообразие, че дори при класическите чайове говорим за над 3 000 вида напитки със собствен аромат“, казва дегустаторът Патрик Щюбен. Дегустацията на чай е най-чаканият момент по време на специализираните семинари. Участниците изпробват голям набор от черни, зелени и бели чайове. Целта на дегустациите е да накарат участващите в тях да откриват нови сортове чай. За повечето участници вкусовете са най-различни- тръпчив или сладък. „Този черен чай например според мен е доста силен, белият чай е по-мек, докато при зелените се усеща аромата на трева“, смята един от участниците. Трябва да поясним, че белият чай е леко окислен чай, който расте основно в Китай. Прави се от пъпките и листата на растението Китайска камелия (Camellia sinensis).

„Най-хубавото е, че това са едни и същи сортове чай, като само съставките и начинът на приготвянето им са различни, или обработката им е преминала през различни стадии“, казва друга участничка. Във Wasserschloss се предлагат почти 300 сорта чай. Добрият чай се познава както по целия спектър от аромати, така и по листенцата във формата на пирони. При белите и зелени чайове има още едно правило-колкото по-светли са листата толкова по-добре.

„Разбира се всеки трябва да се информира за произхода на чая. От коя страна и от коя плантация идва. Феновете на чая са не само ценители, но и колекционери, подобно на любителите на виното, и следят да събират чай само с най-добро качество от съвсем ограничени като ареал плантации“, разкрива Керстен Ветенкамп.

В последните няколко години все по-предпочитан сред европейците въпреки цената му е японският Matcha Tea – зелен чай счукан с бамбук. Зелените чайове според него се препоръчват все повече от лекарите като заместители на кафето, поради съдържанието на витамини и благотворното влияние върху нивото на холестерина в организма. Все повече хора обаче пият чай не по причини от здравословен характер, а заради вкуса му.

В Lühmans Teestube в Хамбург от 1988 година насам сервират чая, спазвайки британските правила. Тук предлагат на 40 сорта чай. Обяснението за това, че все повече германци предпочитат да пият чай вероятно се крие може би в по-голямото спокойствие, тъй като чаят не е подходящ като 2GO напитка.

 

Мартин Иванов
по материали на „Дойче Веле“
Снимки: „Дойче Веле

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.