КАКВО ОЗНАЧАВА ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ТютюнНа 27януари по една от телевизиите в сутрешния блок се появи депутат от ДПС и наприказва маса глупости и лъжи. Основно разговорът беше около Родопите и тютюна. Момчето говореше обилно и артистично. Водещите му предоставиха пълен комфорт като не му задаваха нелицеприятни въпроси. Момчето дотолкова се увлече, че накрая стигна до одиозната фраза, че земята в Родопите е такава, че може да се отглежда само тютюн.

-Машалла! – казах си. Какво ли са правили древните траки в древността, когато по тези земи е нямало тютюн? Навярно много са страдали и гладували. А може историците и археолозите да лъжат, че по тези земи са живели хора преди донасянето на тютюна в Европа и по нашите земи“? Че това си е огромен принос в науката.

Това обяснява защо преди създаването на ДПС в Родопите не е имало живот.

Древните траки са създатели на цивилизацията. Те са имали всичко освен тютюн, картофи и боб. Тракийските коне и домашни животни, тракийското злато и тракийското вино са били известни в цялото ойкумене. Как ще ме убеди един неграмотник, че Родопите са бедна планина? Познавам целите Родопи отлично, защото всяка година ходя да си почивам там и заедно със семейството си обикаляме нашир и надлъж прекрасната планина. Имам много приятели и българи, и турци, и помаци. Разговарям с много хора – познати и непознати за проблемите им. Прочел съм много книги от краеведи за различните части на Родопите. В нито една не прочетох такива глупости, като изречените от споменатото момче на 27 януари. През 2009 г. бях 3 месеца в Смолян и смолянско. Обиколих всички общини и събрах информация за състоянието на региона, населението и възможностите за бизнес. Въз основа на това написах и предложих на област Смолян програма за развитие и икономическо стабилизиране. Поисках среща с министъра на земеделието. Той увърташе и шикалкавеше, докато разбрах, че това никак не го интересува и му теглих една майна. След това избраха министър на еврофондовете и аз поисках среща и с него. И той постъпи по същия начин и в крайна сметка си го получи. Това показва нагласата им да работят за себе си и за корпорацията си. В Смолян се запознах с човек, който отглежда мурсалси чай на 7 декара.Той сам го е култивирал. Търгува и с Европа. Видях майстори на художествените занаяти, ферма за щрауси. Геолози с прекрасни сбирки на минерали. В Кърджали се запознах с човек, който ги обработва. Видях карта на полезните изкопаеми. Запознах се с каменоделци. Нито един от тях не отглеждаше тютюн. Как ли живееха? Не видях по планинските поляни овце и говеда. Не видях фирми за събиране и обработване на горски плодове, гъби и билки. Не видях градини с леска за производство на лешници. Не видях ферми за охлюви. Действително там сега са останали основно на тютюн, картофи и боб. Нима ДПС са прави?

ДПС се интересува само от тютюна по съвсем лични съображения. Фирмите, които изкупуват тютюна са свързани с тяхната шайка и една значителна част от партийните им средства идват от там. Тук е заровено кучето и това не е трудно за разбиране. Аз не съм вчерашен и не мога да се хвана толкова елементарно на въдицата им. Зависимостта на населението от фирмите за изкупуване на тютюна превръща хората в зависим електорат и това е основното в стратегията на ДПС и Ахмед Доган. Абревиатурата ДПС в никакъв случай не трябва да се разбира като движение за права и свободи. Доган отнема права и свободи, а не ги дава. Това е факт.

За да видите истинските възможности на Родопите не е необходимо да знаете мнението на ДПС. По-скоро не трябва да им обръщате внимание.

Предлагам ви моята програма за развитието на Смолян и областта.

 


 

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕТО НА СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ

 

Смолянска област се намира в тежко положение. Безработицата е висока, традиционната добивна промишленост запада. Тютюнът-също. Туризмът тази година заради кризата също не се очертава като печеливш.

В същото време има много потенциални възможности, които остават неизползвани. Една значителна част от тях могат да минат през присъединителните фондове, но хората просто не знаят за това. Затова първата работа, която трябва да се извърши е създаването на една консултантска фирма, която да обясни на хората какви проекти могат да се направят и да им помогне да ги реализират. Във всяка от десетте общини ще има по един човек, който професионално и в срок ще помага на хората да разберат какви възможности за бизнес има в рамката на тяхната община или селище.

На първо място трябва да се постави въпроса за инфраструктурата. Разполагам с екотехнологиите за строеж на пътища „Сойл цимент” и „Ренолит”. Те се състоят в това, че се размесва пръст или баластра с цимент в съотношение около 93 към 5-6 в полза на пръстта и се добавя 1 % от горепосочените полимери. Те са екологично чисти, защото се състоят от натурални продукти-целулоза и латекс. При засъхване на разтвора полимерът полимеризира и се превръща в една голяма молекула, която запълва всички пори и каверни на бетона. Върху бетона се нанася 4-ри сантиметров асфалтов слой и пътят е готов. Той е водонепроницаем и по тази причина-вечен. Същата технология може да се използва и за канали, канавки и прочие.

Следващата технология е пречиствателно станция за промишлени и битови отпадни води, която пречиства водите в биореактор. Няма никакви вредни продукти. Получават се чиста вода, органичен тор и строителни материали. Заема от 10 до 30 ПЪТИ по-малко място от конвенционалните станции и няма никакви миризми. Такава станция може да бъде поставена в центъра на град или село, без някой да разбере, че там има пречиствателна станция. Струва от 30 до 50 % по евтино и се изгражда за около 8 месеца. Капацитетът и е неограничен от еднофамилна пречиствателна станция до градска.

Следващата екотехнология е за създаване на ТЕЦ за изгаряне на твърди битови отпадъци. Технологията е американска и се нарича „Роторно-каскадно изгаряне на твърди битови отпадъци” Подобна на нея са трите централи във Виена. Няма вредни емисии, а се получава пепелина, която всъщност се използва като неорганичен тор. Имайки предвид бедните планински земи,в средните Родопи, това чудесно допълва развитието на региона.

Следващата технология е съвсем скорошен патент на една швейцарска фирма и тепърва ще се разпространява по света. Това е робот, който разбива чрез силни водни струи /до 4 100 бара/ автомобилните гуми и ги превръща в гранули. Тези гранули се използват като суровина за производство на топло и шумозаглушители, като прибавка към асфалта за горния изтриващ се слой на улиците, защото намаляват шума от 85 на 40 децибела. Същите гранули могат чрез пиролиза да се превърнат в автомобилно гориво. Роботът може да се използва и за рязане на метал, бетон и камък. С този робот се разбиват и платки от телевизори, компютри и мобифони, като се рециклират редките и скъпи метали, вложени там. Имайки предвид, че област Смолян е изцяло на автомобилен транспорт, идеята е съвсем належаща.

Освен тези технологии могат да се използват природните дадености на региона и за:

 1. Създаване на лешникови градини. Лешниците се търсят В Австрия, Германия, Швейцария, Италия за сладкарската промишленост.
 2. Горски плодове
 3. Билки
 4. Гъби
 5. Пчеларство
 6. Ферми за охлюви
 7. Развъждане на калифорнийски червеи.
 8. Делта и парапланеризъм.
 9. Маунтинбайк /Планински екстремен велосипеден спорт/
 10. Производство на борово масло и терпентин
 11. Златотърсачество и добиване на полускъпоценни камъни
 12. Производство на брикети и пелети от остатъците при дърводобив и дървопреработка
 13. Създаване на малки ТЕЦ-ове на основата на дървесните остатъци
 14. Създаване на соларни електроцентрали
 15. Туризъм с коне и катъри по екопътеките
 16. Рафтинг трасета /Екстремно спускане с лодки/
 17. Туристическа археология
 18. Възстановяване на скотовъдството
 19. Създаване на занаятчийски комплекси
 20. Рекултивация на табаните и хвостохранилищата по нова, модерна екотехнология

За всички гореизброени точки съм в състояние да помогна с пазарите от ЕС за реализация на продукцията. Готов съм и да направя програма за дългосрочното развитие на региона, както и да обуча експертите от фирмата за консултации и изработване на проекти. Готов съм да помогна на общините от областта да направят тройно побратимяване с общини от други държави от ЕС директно към програмите на ЕС в Брюксел. Вече имам реализиран такъв проект с побратимяването на община Павел баня с общините Курти /Италия/ и Кипрана /Испания/. Община Павел баня по този начин заработи около 160 хил. евро за реклама на територията си. Готов съм да напиша сценарии и да реализирам създаване на рекламни филми за всичките десет общини, както и да ги разпространя по туроператорските фирми в чужбина, за да привличат туристи в смолянска област. Всички фирми, създадени по тази програма могат да се обединят в една бизнес камара, която да защитава членовете си и да ги информира за новостите и борсовите цени в Европа и по света. В по-далечен план може да се създаде бизнес банка за регионално развитие, тъй като не може да се разчита на коректност от българската банкова система.Самата действителност го показа. Относно възстановяването на овцевъдството имам запитване от Сирия. Там има хора, които биха искали да инвестират в агнепроизводството и да изкупуват големи количества агнета

Всичко това може да се реализира в един срок от 2-4 години дори и въпреки пречките от административно естество.

Това е програмата, която предлагам.

 

Николай Колев-Босия

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.