ПРОКУРАТУРО! КЪДЕ СИ?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Цветан Цветанов, Бойко Борисов, Борис Велчев и Маргарита ПоповаНапоследък прокуратурата отново стана притча во язицех. СРС-та колко щеш. Файда-никаква. Прокурори-чок! Файда-йок! Имаме 1400 прокурори плюс още 500 приравнени. Това го няма никъде. Както е тръгнало, всеки българин след време ще си има свой личен прокурор, отговарящ само за него. Че ние нямаме толкова престъпници колкото прокурори. Явяват се по ТВ, по радиостанции, вестници, интернет. Как да не им…

В средата на 2009 г. от мои агенти получих информация, че в СРП /Софийска районна прокуратура е извършена проверка и се е оказало, че нещата там никак не стоят добре. Извършени са множество нарушения. Организацията на работата е много зле. Цари хаос, феодализъм и безхаберие. (Бел. ред. – по същата тема публикация на „ФорумЪт” от 25 март 2009 г. : „Магистратури, превърнати в персонални ООД-та – не може да бъде” ) Направих проучване и разбрах, че нещата са дори по-зле, отколкото очаквах.

Успях да се сдобия с копие от доклада в края на годината. В целия доклад няма нито едно становище, че нещо е наред. Това ме принуди да предприема мерки за официализирането на доклада. На 15 февруари 2010 г. изпратих писмо до Главния прокурор, с което исках да получа по ЗДОИ Закон за достъп до обществена информация/ доклада на инспектората на ВКП за СРП. В отговор получих писмо от зам. гл. прокурор Валери Първанов в което шикалкави, че няма поръчана проверка на районния прокурор Александър Налбантов. Обясних във второ писмо до Главния прокурор, че става дума за проверка и доклад от инспектората при ВКП Докладът е поръчан с постановление от 16.03.2009 г.

Няколко дни по-рано писах до Главния прокурор, че при отиването ми в НСлС да дам показания като свидетел ми бяха поискани мобилните телефони. Отказах да ги дам, позовавайки се на Конституцията, и се прибрах в къщи. Там вече ме чакаше призовка да се явя отново. Това също го описах с писмо до Главния прокурор

В отговор зам. гл. прокурор Валери Първанов написа такъв безумно писмо, че фикуса у дома цъфна в розово, а рибката в аквариума се удави от смях.. На второто писмо ми беше отговорено, че няма да ми дадат доклада, защото между редовете стана ясно, че не съм им симпатичен, а докладът си е само за тях. В същото писмо незнайно защо беше намесена и НСлС. Беше забъркан един тьорлюгювеч от двете ми писма и отговорът беше наистина безумен и безсмислен. Отказах се да търся правата си при Главния прокурор Казах си: Щом в главата на Главния прокурор стават дявол знае какви окислителни реакции, щом зам. главният прокурор отговаря като пиян бакшиш или дрогиран ТВ водещ, щом не познават законодателството във ВКП какво остава за една районна прокуратура, па била тя и софийската. Ами че там нищо не е пипнато не само от Филчево време, но и от времето на Тато, с изключение на пенсионираните. Там и досега са старото ченге Спартак Дочев, дясната ръка на Филчев Христо Манчев, Камен Ситнилски, споменатият Валери Първанов, Николай Ганчев и прочие и прочие.

Оспорих смехориите на Първанов и отидохме в административния съд. Приятно бях изненадан от акуратността и добрите срокове, в които съдията Милена Славейкова се справи с материята и издаде решение в полза на мен и закона. /Де да можеха всички съдилища да работят така!/

За да не ви губя времето ви предоставям решението:

Reshenie_ASSG_Nikolay_Kolev_Bosia.pdf

 

 

От тук нататък възникват няколко въпроса:

  1. Ако докладът не им харесва защо не са поръчали повторен доклад?
  2. Ако зам. гл. прокурор Валери Първанов не разбира от право какво дири във ВКП?
  3. Ако Главният прокурор си върши работата защо не е наказал Първанов?
  4. Ако докладът е приет от Главния прокурор още през май 2009 г. защо районният прокурор на София Александър Налбантов не е сменен поради непригодност и съответно наказан вече 20 месеца?
  5. По какви съображения министър Маргарита Попова вместо да уволни Налбантов като председател на ВСС го издигна и направи член на магистратския съвет към Министерството на правосъдието? Може би защото синът и е младши прокурор в същата прокуратура?
  6. Смятат ли Главният прокурор и министърът на правосъдието, че в този насипен вид на прокуратурата ще ни приемат в Шенген? Или предпочитат да ни приемат в Шереметиево?
  7. Не е ли престъпление срещу обществото съзнателно да се подкопава прокуратурата, респективно правосъдието, за да не си върши стриктно работата?
  8. Защо фирмата на Красю Черничкия, наречена Висш съдебен съвет си натиска маясъла по столовете и не си свърши работата по доклада, след като е известена за това?

Накрая изказвам благодарност на Административен съд-София и на Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация” за отлично свършената работа.

Обръщам се към колегите от местните медии да поискат докладите за техните районни и окръжни прокуратури и съдилища и да ги публикуват , за да могат гражданите да видят кой как правораздава по техните земи.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.