Мариана Коцева и Тотю Младенов – подайте оставки!

Евгени Христов, журналист от бившия в-к „Демокрация“Отворено писмо до Министър-председателя Г-н Бойко Борисов

         Последният скандал с мирис на връзкарство и раздаването на пари на роднини и познати е избирането на преброители. При такава голяма безработица, особено в по-малките градове. Евростат през ноември 2010 г. пресметна ( или „ни преметна”), че незетите в България са 10,2 %. Тогава нека останалите до 20% безработни, поне толкова са всъщност, да поискат от тази инситуция тя да им намери работа. Само че това едва ли ще стане, зашото то не тревожи съня на брюкселските чиновници-статистици, или както се казва: „Бог да мисли за всички”. Но да поразсъждаваме над „европейското” поведение на двама български управници – социалният министър Тотю Младенов и шефката на НСИ Мариана Коцева. Гражданите на Дряново вече проявиха активност, поздравявам ги, гледахме няколкото репортажа по БТВ, а преди тях и „акцията” им (стана модерна дума) във Фейсбук. Отговорът на Мариана Коцева е циничен – да не повтаряме лъжи, че единствено служителите в общините били грамотни в документите, а безработните – не. Соцологически проучвания биха показали, че голямата част от тези, които са зад борда в момента, са завидно интелигентни хора. На всички нива , не само в прословутия „втори и трети ешелон”, а и по-надолу, бяха запазени „правилните” хора – протекторирани от някой по-голям или по-малък „фактор”.

Партиите вече изгубват смисъл. Новоназначените в администрацията са от „най-близките” на властта. (Темата подлежи на допълнително разяснение и затова я изоставям засега.)

         Защо заради облагодетелстването с по 300 лв. на връзкар, освен на Марияна Коцева трябва да се иска оставката и на социалния министър Тотю Младенов? Местата трябваше да се разпределят не от общините, а от Бюрата по труда и за да се прави каквото и да е качествено, то трябва да е основното ти занимание, а не допълнителна работа. Но нали несменяемата Мариана Коцева каза и че това няма да реши проблема с безработицата. Аз бих го нарекъл наглост. Отговарям на въпроса „Защо и социалния”: Защото Тотю Младенов е най-излишната „фигура” (мисля, че това е подходящият синоним) в правителството. Той е по-точно казано министър на „алабализма” (така беше известен преди Десети ноевмври социалистическият реализъм) – на мерки против безработицата, които не дават резултат. Някои биха ми опонирали, че първопричината не е в Тотю, а в цялостната икономическа политика на кабинета. Но как функцонират, или направо – симулират дейност, бюрата по труда, знаят най-добре безработните (като мен) . Местата, които се обявяват, са заети предварително. Работодателят от частната фирма контактува с бюрото и обявява „позиции”, защото взема пари „за насърчаване на заетостта” под някакъв предтекст (програма или друг) – зад паравана на всички тези изрази си прави далаверката. Трудовите посредници си попълват изрядно документацията, но проблемът не е техен, а си е твой. Веднъж на три месеца те изслушват безработния. От времето, когато социален министър беше Емилия Масларова, нищо в службите по заетостта не е мръднало и сантиметър напред. А тогава все още не беше настъпила кризата.

       Може ли да се смята за афера „назначаването на преброителите”? Не, разбира се – то е само нещо като камъче в мозайката. А цялата картина е изключително грозна и отблъскваща. Шуробаджанащината е превърната едва ли не в закон, въпреки обявяването на конкурси и подобни на тях куклени театри. Само че няма как да излиза „се-ре-се” ( да преместим ударението на 2-рата сричка) за всеки такъв случай, за да гледаме повече сеир. Като си без работа – поне да има зрелища.

       Не очаквам да ми отговорите, Г-н Бойко Борисов. Вие не отговаряте на всеки журналист, според реплика, която изпуснахте при едно от многобройните си телевизионни участия.        

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.