ЮКСЕЛ, ТИ НЕ СИ НАЙ-ДОБРИЯ КАДЪР!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Юксел КадриевКакто и повечето ти колеги. На българските журналисти не бива да им бъде поверяван дори и стенвестник. И въпреки това те имат комфорта да заемат ефирно време дори в праймтайма на телевизия и радио, или да се ширят на страниците на именити парцали наричани за леснота – вестници и списания. Дългогодишното налагане на криминална хроника или новина в стил „биг брадър” вече само отвращава хората или буди ехидна усмивка. Произвеждането на звезди по съседски е скучно и грозно. Това средство, което би трябвало да носи информация, от много дълго време насам носи единствено некадърност. И често, много често, е гарнирано с жалък поръчков нюанс.

Конкретна прекрасна илюстрация за некадърност е станалата наскоро изцепка с торентите. Така наречените „журналисти”, след зациклянето на Замунда, просто копипейстнаха едно съобщение от сайта на АренаБГ. Без дори да си направят труд да го прочетат или да видят датата, която носи. Така се произвеждат новини – без информация, само по едното голо – ъъъ помислих, чеее… Викат му – собственоръчно заключение без наченки на мозък. И след подобна вълна на тотална дезинформираност заляла поголовно медиите, би трябвало да последва втора вълна – на масови уволнения. Вместо това им броиха по 5 до 50лв хонорар. Още по-интересно е продължението.

След като собственикът на АренаБГ Елиан Гешев направи пресконференция и обясни като за идиоти на малоумието, събрало се там да слуша, те не разбраха даже защо са отишли!

Arena Torrents from Forumat on Vimeo.

 

Юксел Кадриев не е герой от поредния хитов турски сериал. Той е едно от лицата на новините в Btv. Познат на мало и голямо – у наше село по-юнак нема! Но това, че можеш да четеш гладко и изразително не те прави журналист. На тази пресконференция ще го запомним с малоумни въпроси като: Защо не се филтрира чалгата във някакъв торент сайт, или – Вредно ли е порното? Спокойно Кадриев нищо ти няма! Но безспорният хит на титана на мисълта бе: За какво сте ни събрали? Е, как за какво – за да ти обръснат космите на гърдите, сине мой?! Не – предположили са, че си журналист. Че нещо, което засяга една доста солидна маса хора ще ти бъде интересно. Защото е новина, а ти си новинар. Но за теб това не е новина, нито е интересно. Защото ти искаш да налагаш събития, за които на никой не му пука. Или да вменяваш със строг тон на милиони българи, че са престъпници – определено мисля, че това е подсъдно по някой параграф.

Ма то да беше само Юксел, с цвете да го закичиш, па и чешма да му направиш. Това е просто масово явление. От пищящият Диков – до производителя на новини Бареков. От нелепо курвеещата баба Кулезич – до завиращия се в дамска превръзка Карбовски. От безгръбначния Инджев – до сенилния Гарелов. Помня навремето едни журналисти, сега развенчани с голямата брадва и кървав сатър, но ако някой ми каже, че от тез изброените по-горе, някой има професионализма на Кеворк Кеворкян (без да съм фен на ченгесарското му житие-битие), на Димитри Иванов, или Тома Томов – да си пусне канал 3, Нова, или Btv. С тях се заспива най-добре.

А, щях да забравя – „Рицаря на книгата”, който затвори Читанка – той е по-скоро невинен в този случай. Но си е виновен по служба, само дето няма кой да го „хакне” там.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.