ВСИЧКО Е СЕКРЕТНО И НИЩО НЕ Е ТАЙНА

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

WikileaksТакава е рамката на разкритията на набралия популярност, а в някои среди и авторитет, сайт на Wikileaks. С един много важен орнамент по нея – postfactum. Никакво изключение не прави и бурно посрещнатият от българските форумни общества дипломатически доклад 09SOFIA154, писан от Алекс Караянис – шарже д’афер на американското посолство в България. Тема : „Зловещите софийски улици”.

В последните дни почти всички информационни сайтове извеждат разсекретената дипломатическа грама като водеща новина. (?!) Зад нея се точат дълги опашки от разнопосочни коментари, белязани със строго индивидуални езикови и културни особености и всевъзможни отклонения от темата.

Какво пък, forum на латински означава „извън”. Точно отвъд древно селище, в заблатена местност и върху прастари гробища е построен първият римски форум – праобраз на по-късните форуми на Цезар, Август, Нерва и Веспасиан. На всички тези форуми ликвидаторът на „Италия на мандолините”, Мусолини, е нанесъл решителното поражение, на каквото и разрухата на времето се е оказала неспособна.

Но моделът forum е устоял и е много жизнен във виртуален вариант, въпреки  подадените теми, принципът на наслагването върху нещо предишно и разните информационни дучета. Дали защото желаещите да пишат са повече от мераклиите да четат, не знам.

В дипломатическия текст 09SOFIA154 обаче наистина има нещо имперско. Сякаш погледът на г-н Караянис към българската столица е от висотата на големия атински булевард „Василий ІІ Българоубиец” , но е хоризонтиран от канцеларските канони на дипломатическите донесения в американски стил. (Тук не мога да се въздържа и да не споделя неприличната си мисъл, че името на тоя император е най-големият препъни къмък на днешната македонска пропаганда. За нищо на света гърците няма да го прекръстят на „Василий ІІ Македоноубиец”. Сигурна съм!).

Фактите в доклада сами по себе си са верни, но подбрани и двулично, тоест по дипломатически, редуцирани. Интерпретацията е банална и лично аз не можах да се отърва от усещането, че чета блудкава статийка. Особено при витиеватото излагане на американската гледна точка към „Зловещите софийски улици”: разбираемо съчувствие към политиците ни за циничното отношение на населението към тях; липса на симбиоза между институции с „гангстери, главорези и мутри (съмнителни бизнесмени) със скъпи коли”; зле прикрито одобрение към „някои лъскави, модерни сгради” (по сполучливото сравнение на един български архитект чиста проба Шрек(-овци) и неизказаното от г-н Караянис, но ясно доловимо съжаление за отсъствието на ярки социални, културни и етнически контрасти в българската столица. В текста има и фантастичен момент: „Обикновените престъпления са сравнително малко и повечето граждани се чувстват в безопасност.”.

Чудя се дали с публикуването на тази разсекретена от Wikileaks дипломатическа грама един сайт с име на рогато животно не си прави огромна реклама из новинарските си събратя. Което, разбира се, не е никакво leak ( изтичане на информация).

От друга страна, благодарение на коментарите към „новината” в dir.bg., прочетох нещо наистина оптимистично. Някъде проблемите със „Зловещите софийски улици” са решени! За това съобщава МИНКА. Цитирам поста с оригиналния правопис: „ нашето улично куче завърши ветеринарния и в момента е агент по безопасността на надениците; боклукът ни се изкупува от водещи парфюмерийни фирми; кметовете и попадиите ни не са длъжни да спират за полицейски проверки както в София и още по-малко в техните щати; строителството по нашето бетономорие е х 1000 спрямо техния Манхатън. Нашата мизерия е пълзяща, не е сбутана в отделни гета. За дупките – с какво могат да ни излезат те? Разбихме ги отсекъде, тия янки!”.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.