Постна, или цензурирана пица ни предлага информационното меню на МФ?

Рачо ПетровНормално е в сайта на Министерството на финансите (МФ) да пише според както на тях им е изгодно, а не според както трябва да бъде! Те винаги правят контролирано изпускане на информацията и това, което се публикува на сайта им е около 10 -15% от истината, т.е. удобната истина! В България малцина си правят труда да четат оригиналните документи, не само удобно „транслитерирания“ вариант на български.

Лично аз не си губя времето да чета „компилациите“ им. Примерно като тази за срещата ЕКОФИН от 21 юни в Люксембург. Дори съдържанието на press release-a на нашето финансово ведомство не отговаря напълно на това, което се е случило на срещата! А ето част от скритото, за което МФ никога няма да си позволи да пише открито, въпреки че в Брюксел информацията е публична:

1. Гърция се задължава да приложи консолидиран фискален план до 2015 г., съгласно който трябва да изкара от приватизация 50 млрд. евро. Парите няма да останат в страната, за да създават БВП и добавена стойност у населението, а ще отидат за погасяване на суверенния й дълг към първите 10 кредитора при 50% редукция на отписаните задължения:

 

 

  1. National Bank of Greece                                   6,8 млрд. EUR
  2. EFG Eurobank                                        2,8 млрд. EUR
  3. Piraeus Bank                                           2,7 млрд. EUR
  4. ATE Bank                                                           2,3 млрд. EUR
  5. BNP Paribas                                            1,7 млрд. EUR
  6. Dexia                                                       1,3 млрд. EUR
  7. Commerzbank                                         1,1 млрд. EUR
  8. Societe Generale                                     0,9 млрд. EUR
  9. ING                                                         0,7 млрд. EUR
  10. Royal Bank of Scotland                          0,5 млрд. EUR

         38.1 млрд. EUR

2. Гърция се задължава да намери допълнително вътрешно финансиране (най-вероятно това ще дойде от продажбата на държавните части от обитаемите острови, както и с концесиране на туристически и културно-исторически забележителности) за покриване на дълговете й към ЕЦБ (70 млрд. евро), МВФ (15 млрд. евро) и към консорциума от европейски застрахователи (също 15 млрд. евро).

3. Новият финансов министър на Гърция, Е. Венизелос, е лош избор на премиера и не само, че няма да разреши проблемите, а е твърде възможно да ги задълбочи, смятат европейските лидери. Той няма необходимия професионален опит в публичните финанси, никога не се е занимавал с каквито и да било финанси, дори не е икономист (до скоро беше военен министър, а иначе е завършил право в Солунския университет, дългогодишен преподавател по гръцко конституционно право!!!) Назначението му, размествайки ключовите министри в кабинета, е про форма опит да се покаже пред обществото и ЕС, че Гърция иска да се реформира, но с кухи реформи! Нещо повече, заместник-финансовият министър е същият! Имам усещането, че и Гърция в скоро време ще има своите Румяна Желева и Калина Илиева, само че в панталон?

4. Мобилизирането на всички финансови ресурси на ЕС в помощ на Гърция де факто е ограбване от по-бедните държави-членки и увеличава бездната между тях и по-богатите държави-членки. Ножицата на „Европа на две скорости” се отваря все по-широко и потенциалното й свиване е твърде далеч във времето! Акцентирането върху мерки и програми за фискална корекция в Гърция пренебрегва инвестициите и генерирането на икономически растеж в икономически изостанали региони на ЕС, вкл. и България. Северозападна България напр. е най-бедният икономически регион на ЕС за последните 5 години! Независимо от това, за тези 5 г. ЕС и България, в частност, не са предприели никакви спасителни мерки ad hoc за да активизират отново този регион, който иначе от агро икономическа гледна точка е плодородна земя.

5. Договорът за учредяването на Европейския механизъм за стабилност е готов (оригиналът на проекто-съдържанието можете да видите ТУК ), но МФ услужливо забравя да спомене или май още не са осъзнали, че съгласно договореното България остава извън борда, тя няма да бъде сред подписалите го, тъй като това е споразумение само между държавите-членки на Еврозоната. Поради тази причина всички български „коментари, забележки и допълнения” са безгласна буква или казано в духа на брюкселската демокрация, имат „съвещателен глас”, който тежи само и единствено с абсурдността и нелепостта си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.