Над Балканите надвисват черни облаци

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Над Балканите надвисват черни облаци     Честит празник, (с малко закъснение) – 126 години от Съединението на България. Денят е сред най-значимите дати в българската историческа памет. Този политически акт е резултат на общото желание на българите за единение и знак, който дават пред Европа за самостоятелно държавно съществуване. За онези българи, България е била над всичко. Днес май не е така, имайки предвид процесите на глобализация, наложени… от кого всъщност?

     Тези дни на вниманието ми попадна статия на г-н Гарабед Минасян (бел. ред. – професор,икономически експерт от БАН) от началото на август. В статията си „ГЪРЦИЯ ЗЛОУПОТРЕБИ С ДОВЕРИЕТО НА ЕС“ господинът пише:

„Разбира се, освен нея, виждаме и други страни, които вървят по този път. Но Гърция е най-изявеният пример. Манталитетът на гърците и на Гърция изобщо е сходен до балканския тип мислене. Той е такъв, какъвто съществува и у нас – да съумеем нещо да откраднем, да съумеем нещо да излъжем. И тогава сме много доволни! Не толкова да се впрегнем на работа, колкото да съумеем да направим нещо нередно и ако не ни разкрият ще сме много доволни. В Гърция е горе-долу същият този случай. Тя злоупотреби с доверието, което ЕС й беше оказал. Как злоупотреби? Като започна да лъже. Лъже за това какво харчи, откъде взема тези пари, как й се натрупват дълговете, което си беше чиста кражба по отношение на общата икономика…….Но се намери Гърция, която реши да се възползва от различните възможности, за да излъже съответно тези среди, които управляват еврото……. Гърция, ако иска, трябва да се съобразява с всички тези ограничения. Ако не иска, нека да напусне еврозоната”.

       Моля да ме извините за грубия език, но не мога да не отбележа, че авторът на тази статия говори като мажоретка на г-н Борисов. Не е трудно да си обясним опростяването и опростачването на българската нация след като, такива личности с титли „проф.” жонглират така свободно с думите, за да изразят експертното си мнение.

       И искам да му припомня на този г-н, че тук – на Балканите, е била затворена вратата за нашествията на варварите от изток и юг, когато нашите „европейски партньори” са били още варвари. Много империи е имало на земята, но най- дългоготрайната (над 1100г) пак е била тук. И пак тук е било средището на науката и културите са съжителствали в хармония. Тук е имало университет, когато „европейските ни партньори” са упражнявали канибализъм. Затова и интересите тук са били толкова големи и такива, като него, комплексари са отворили вратите на крепостта, за да се проявят пред новите си господари с усърдието си за комат хляб и няколко сребърника.

       Иначе над региона пак надвисват черни облаци. Турция изрази несъгласието си с предстоящите сондажи край Кипър, подписала договора с Израел за изключителната си икономическа зона ИИЗ. Ердоган заяви, че и конвоят с хуманитарна помощ за Газа, ще бъде охраняван от турските въоръжени сили, на което пък Израел отвърна, че е готов да отрази удара.

       Тази събота и неделя бяха доста горещи. При откриването на Солунския панаир се очакваше „горещо” посрещане на г-н Папандреу. Съсредоточават се полицейски сили (засега са около 12 000) и ограждения. Дано не се стигне до сблъсъци и жертви. Желанието на гражданите е да се състави коалиционно правителство с участието на двете най-големи партии Нова Демокрация и ПАСОК (по ирония на съдбата именно те я доведоха до това състояние) и някои от по-малките. Левите отказват участие в такова правителство. Сигурното е, че ще започне натискът от долу и ако политиците не стигнат до споразумение ще бъдат заставени с предсрочни избори. Хората разбират, че не може да се продължава с полумерки и искат гаранции, че тези мерки, които се предприемат ще изведат страната от кризата.

         От ЕС също изчакват да видят как ще се развият събитията идната седмица и да вземат решение. Няма съмнение, че този съюз, действащ като четвъртия райх не може да съществува с тези правила, защото грешките са в системата и няма разработени механизми за спасение. Гърция е като една малка лодка от големия кораб, която може в даден момент да се окаже и спасителна.    

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.