ЗА БЪЛГАРСКАТА САМООМРАЗА

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ЗА БЪЛГАРСКАТА САМООМРАЗАНе приемам традицията за насаждане на самоомраза у българите. Тя е много стара, коварна и разрушителна. В нейната основа винаги са били унижението и потъпкването на човешкото достойнство. “Не сме народ, а мърша ний”? Не сме народ, а население? С каква лекота се използват тези изрази днес! Началото им? Вестник „Гайда“, издаван от П.Р.Славейков, любимо четиво на цариградския лумпениат.
В по-близък исторически план, от 1878г. досега, това негативно самоотхвърляне трови поколения наред. Замяната на възрожденската ценностна система с чардафонизма и байганьовщината дават нов живот на самоомразата. Съмненията започват да разяждат цялото общество: в народа, във възможностите му, в българските стойности…

Избуява клеветата, непозната дотогава в традиционните български общности (чаршията и селото). Появява се терминът омаскаряване. Подзаглавието на вестник „Свирка“ е „вестник за публично огавряне“…
Още след 1878г. интернационалистическата пропаганда бързо и трайно се настанява и окончателно обругава българите и историята им. Само няколко показателни примера: “Пътя на махалото” от Людмил Стоянов; ужасното антипатриотично и родиномразно стихотворение “Родина” на Младен Исаев, с което става известен (“Жертви, стихове”, С.1934г., стр.27-28), написано в духа на марксовия девиз от Комунистическия манифест “Пролетариите нямат отечество!”, а поколенията след 1944г. ще пеят по стихове на Исаев „Високи сини планини…“; Вапцаровото “тая страна/ не е моя страна”…

Димитър Подвързачов възпява българомразието:

От славянки и от гури
наплодиха се в България
шест милиона чукундури.

О, малка, хубава страна
На общогражданско мълчание…

И от тогаз насам животът е все в кърви,

Животът – зло, човек човеку враг.
А влъхвите са винаги най-първи.

И правдата е в ясли пак!

Не, тоз народ не си е доробувал.
Проклинят тебе и живота си.

 

А Димитър Шишманов (1889-1945) дипломат, писател, политик, осъден от т.нар. Народен съд на разстрел, публикува разкази в сп.”Златорог” за голямото спасение в чужбина и щастието да напуснеш България. Герои са все българи, които успешно са се махнали от България. Такова е ядрото на лелеяното “емигрантско щастие” – да не си българин и да се оттървеш от българската си принадлежност.
Комунистическия т тоталитаръзим досъсипа чувството за национално достойнство. “Съветският човек” беше единственият правилен човек. В сравнение с него българите бяха нищожни длъжници, получили даром свободата си… “Най-достойните синове и дъщери на партията и народа” се възнаграждаваха с обучение в бившия СССР. Малко преди и след експеримента за “тоталитаръзим с културно лице” вече и с школовка в митологизирания до днес Запад, за да ни донесат демокрацията. И да станат най-отявлените космополити и разпространител и на американската масова култура. Всъщност, нормално продължение на интернационализ ма им.
Най-точно и премерено тези комунистически “дарове” е определила в автобиографична та си книга художничката Елена Атанасова : “те похабиха българския народ”.
Обидите към народа днес са преизобилни. Жалко, че не се търсят корените на зомбификацията му и противоотрова срещу нея. И така неволно се дава рамо на лумпена, за когото властта – политическа, икономическа и културна – е всичко. Той продължава да вилнее “над бащино ни огнище”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.