Корупцията като държавна политика

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Корупцията като държавна политикаИма едно хубаво нещо в част от предизборните дебати – някои от участниците, без да искат съобщават факти и цифри, иначе строго пазени в тайна и на практика некоментирани от властимащите. Нещо подобно се случи и в петък, преди деня за размисъл, предхождащ първата част от изборното шоу „две в едно“ от 23-ти октомври. На 21-ви, в ефира на водеща телевизионна медия, кандидатът на „Атака” за столичен кмет изтърси колко струва на града осветлението му. Цифрите са поразяващи, а зад тях наднича корупцията, и при днешните /Фандъкова/, и при вчерашните /Борисов и Софиянски/ управници. Става дума за разход от 11 милиона годишно, които софиянци плащат от джоба си.

Забележете – 6 милиона от тази сума отиват за заплащане на консумиран ток, но останалите 5 милиона са за „поддръжка”- разбирай смяна на лампи и поправка на повредени стълбове. Попитах специалист-инженер, работил в сферата на уличното осветление за разходите по поддръжка и той назова около 15% от разхода за ток. Това прави около милион лева, въпросът е къде отиват останалите 4 милиона? Хайде да приемем двойни разходи – 2 милиона, пак се губят три милиона лева всяка година. Всъщност не се губят, а се „усвояват”. Оставям на въображението на всеки да прецени как се разпределят тези средства. В същото време в сайта на голяма европейска компания с представителство у нас, прочетох, че имат програма за подобряване ефективността на градското осветление като поемат безвъзмездно поддръжката му и намаляват с около 20% плащаните сметки чрез подмяна на електрическите тела с нови, енергийно ефективни и консумиращи по-малко ток. Някой да е чул в родна община да има приложена подобна програма? Да не мислите, че Фандъкова не е запозната с това? Обаче си трае и парите на софиянци стават от обществени частни, увеличават и без това огромното за нашите представи богатство на няколко десетки общинари и политици.

Досега винаги съм се чудил на крайно ниската ефективност на събирането на боклука в град като столицата. И през 2011 година даваме от джоба си 93 милиона лева за тази дейност, което прави повече от четвърт милион лева ежедневно, 365 дни в годината. Не се наемам да кажа колко от тези пари действително се харчат за чистота и колко потъват в джобовете на фирмите и общинарите, но не са никак малко при състоянието на чистотата в града. Същото се отнася и до концесиите, натресени на софиянци от Софиянски, отново кандидат за кмет и тази година.

Какво излиза? Кражбите са политика не на отделен човек, а на всички в управлението на града. Няма как да наречем изтичането на средства от подобни пера в неизвестна посока. В същото време завод за боклук така и нямаме, въпреки вече 6-7 годишното управление на Борисов и компания и големите обещания. За социални дейности и социален патронаж в град с 1.2 милиона официално население се дават 12 милиона лева /припомням-за осветление и поддръжка -11 милиона лева/. За това са виновни всички, били и намиращи се в столичната община и общинския съвет. И Фандъкова не може да убеди разумните и мислещи хора, че е различна, просто защото прави същото, както и тези преди нея. Дали го прави с усмивка и безкрайни обяснения, или само с усмивка, както Софиянски, няма съществено значение. Кражбите в София са толкова очевадни, че само Прокуратурата и съдът – в българския си вариант, не ги виждат. Това обяснява и състоянието ни в момента.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.