Гласове срещу шише ракия и щафета шпек

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Гласове срещу шише ракия и щафета шпекКорупция и съмнения за продажбата на гласове са основните акценти в коментарите на медиите в Германия и Австрия за изборите у нас.

 

Дойде ли време за избори в най-бедната страна на Европа, то тя се свързва единствено с царящата корупция и купуването на гласове. Нищо по-различно и този път. Темата за продажбата на гласове е в центъра на и без това малкото медии в Германия и Австрия, направили си труда да отразят изборите у нас.

Така например в обширен репортаж от София на първа германска обществена телевизия озаглавен многозначително „ Гласове срещу пари, шпек и ракия”, се казва че София е изпълнена с плакати на 18-те кандидати за президентския пост. Сред тях личи името на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Авторите припомнят, че считаният за фаворит „милионер” Росен Плевнелиев е следвал в Германия и цитират негово изказване, в което той заявява: „Аз съм символ на една нова политика- независим и млад. Човек който гради а не руши.” Припомня се дейността му като строителен министър и това, че над него тегнат съмнения за корупция, свързани с дейността му като представител на германската строителна фирма „Линднер”.

Като най-сериозни опоненти на Плевнелиев се считат бившият външен министър Ивайло Калфин и Меглена Кунева, която печели симпатиите на гражданите. Според политоложката Румяна Коларова изборите са „тест за демокрация” за страната. В своята предизборна кампания кандидатите за президентския пост навсякъде заявяват, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Това обаче не важи за множеството местни политици. „Политическата корупция е сред най-опасните неща в България. Ако един политик знае че ще е за кратко във властта, той трябва да бърза за да си осигури спокойствието и нищо не може да го спре”– заявява експертът по корупция Тихомир Безлов.

 

Купуването и продаването на гласове е широко разпространено. В провинцията цената на един глас е 30 лева /15 евро/, но в големите градове мизата се вдига четворно. Когато не става даром се използват и заплахи. Не липсват и атрактивни предложения като безплатна ракия и шпек салам. Според наблюдатели търговията с гласове ще окаже по-голямо влияние върху изхода от местните избори. Все пак съмнения за търговия има и за президентските избори. Медиите в България съобщават за жалби на неправителствени организации за извършени големи непрозрачни дарения по време на предизборната кампания. Това били типични случаи на „пране на пари”.

 

В страната цари разочарование от членството в ЕС и ниските доходи. В публикацията се цитират думите на студентка, която заявява: „Ще направя всичко възможно да напусна страната. Тук нямаме никакви шансове и перспективи.”. Според друг мъж членството на страната в ЕС допринесло само за повишаване на цените и влошило живота на хората. „Ние оставаме бедни и безработни, въпреки че притежаваме повече в сравнение с периода на социализма, и не можем да се сравняваме с останалите граждани в ЕС.”– заключава една жена.

 

Австрийският \“Дер Щандарт\“ отбелязва, че изборите за президент в България вървят при ниска избирателна активност. Според изданието до обяд са гласували два 20%. Вестникът цитира БНР, че в страната има редица сигнали за купуване на гласове. Според експерти купуването на гласове било по-ясно изразено в местните избори заради достъпа на местните власти до фондовете на ЕС.

Най-бедната страна в ЕС избира президент пише \“Focus Online\“ В материала се казва, че международни наблюдатели са изразили съмнение в честността на изборите у нас.

 

/превод със съкращения/

Photo: tagesschau.de

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.