Държавна сигурност считала дискотеките за „сборища” на криминалния контингент

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Евтим Костадинов-председател на комисията по досиетата„Дискотеките се утвърдиха като масова и удачна форма за увеселение и забава на младите хора и техния брой непрекъснато се увеличава. Характера и съдържанието на дейностите в тези заведения имат богати възможности за провеждане на идейно-възпитателна дейност сред младежите. [….] В някои случаи е допуснато за дисководещи да се назначават лица възхваляващи западният начин на живот, пропагандиращи западната музика, често пъти пошла,без естетически стойности и внасяща разложение.”– пише в строгосекретна справка на 02 отдел на ДС от 11 май 1982 година свързана със създаването и дейността на дискотеките в страната. Те били считани за „сборища на представители на криминалния контингент”.

Това е само част от съдържанието на един от  60-те документа включени в петия пореден сборник „Държавна сигурност Политическата полиция”, който беше представен днес в СУ „Св. Климент Охридски”.

Сбирката включва само малка част от проучените около 22 200 архивни единици, чиито електронен вариант е с големина от 130 ГБ. Сред документите има и такива, които са свързани с предшествениците на така наречения 6-ти отдел на ДС занимавал се със следенето на политически неудобните на тогавашния режим лица. Ръководителят на екипа от съставители д-р Орхан Исмаилов заяви, че до месец април 2012 година предстоят да излязат нови три документални сборника.  Интересът ми привлече още един документ от 1982 година. Става въпрос за една любопитна справка за разпространението на йогизма в страната. Според ченгетата това учение със „собствени общочовешки хуманни цели” нямало нищо общо с класовата и идеологическа борба на съвременния свят. В справката се споменават различни издания, допринесли за разпространението на това учение у нас.  Един от съставителите на сборника- журналистът Христо Христов сподели, че най-важното е, че от Комисията по досиетата са  приели идеята да се създаде сборник с документи за всички онези структури на ДС, занимавали се в целия период на тоталитарния режим само и единствено с преследване по политически причини.

 

Христо Христов- журналист и участник в екипа от съставители на сборника. Видео:М.Иванов

 

В документалния сборник са показани схематично и структурите на всички отдели занимавали се със следенето на всички, онези  които извършвали дейност, която противоречала с разбиранията на режима, независимо дали те били обикновени хора или представители на изкуството и културата. На представянето на сборника беше споменат още един интересен факт. На онези представители на буржоазната класа успели да преживеят Народния съд и лагерите тайната полиция лепнала клеймото- „бивши хора”. От комисията се надяват , че с новото издание ще успеят да запълнят още бели петна от историята на близкото ни минало, която се радва на огромен интерес не само сред изследователите, но и сред обществото, съдейки по препълнената зала.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.