Защита на населението е равно на сигурност

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Защита на населението е равно на сигурностНа 19 октомври 2011 г., премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Б. Борисов предупреди, че на никого не препоръчва да се подиграва с откриването на обекти. Аз не съм се подигравал, но ще се вслушам. И ще дам още обяснения към казаното за борбата с природни бедствия, без да спомена за нови обекти.

Климатичните промени, които според някои вече са факт – независимо дали са антропогенни или не, и причиняват много от бедствията, засягат всичко живо на планетата. В началото на годината разбрахме, че икономиките и на най-напреднали държави като Япония се справят трудно с големите беди. А както изтъкна, по съвпадение, еврокомисар Кр. Георгиева точно на 18.10.2011 г., Япония е може би най-добре подготвена в света да се справя със земетресения и цунами.

Ясно е, че трябва всички далеч по-добре да се подготвят. Това налага незабавни мерки, включително други финансови и застрахователни политики, и т.н.

Или, защитата на населението при бедствия, катастрофи, крупни аварии и т.н. вече става ключов елемент от националната сигурност.

„Гражданска защита“ бе закрита и превърната в част от дирекция на МВР и по политически причини. Не твърдя, че е незаконно. Но ми се струва, че са прави всички, които възразяват. Защото противопожарната охрана има задачи, твърде различни от тези на „Гражданска защита“ и в наши дни – още по-сложни и по-директно свързани с борбата срещу тероризма и престъпността. А сега става така, че и пожарникарите, и спасителите едва ли ще имат достатъчно възможности и финансиране, особено за специалната техника и допълнителните мерки, които са нужни днес.

Можеше ли ПП ГЕРБ за 2 години да реши този проблем? Да. Ако искаха, биха го направили и без да извеждат „Гражданска защита“ от МВР, като я превърнат в самостоятелна главна дирекция, с отделен бюджет и режим на подчинение.

След като правителство, издигнато от една политическа партия, не прави нещо жизнено важно, в парламентарната Република България трябва да се намеси президентът.

Така мисля.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.