Германия търси нов президент

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Бундесканцлерът Агела Меркел обяви, че подкрепя Йоахим Гаук за президент на ГерманияСитуацията зад кулисите в Берлин изглежда като в реалити формата познат и на мнозина зрители у нас, в който се търси най-добрият талант. В Германия този формат носи името „Deutschland sucht den Superstar” /Германия търси суперзвезда/. Днес всички политици пък и обществото във федералната република са в търсене на своята нова суперзвезда но не на музикалната, а на политическата сцена. Кой ще е наследникът на Вулф? Кипи трескаво търсене. Страната обаче не остана неподготвена за новия политически фойерверк.

След искането на прокуратурата в Хановер за свалянето на имунитета на Вулф, за всички наблюдатели и политици стана ясно, че дните на Вулф във Белвю са преброени. Оказаха се часове. веднага се появиха имената на множество кандидати и всички се обединиха под един общ знаменател – този път да не се повтори грешката от миналите избори. Канцлерът Ангела Меркел показа две неща – готовност за диалог и намерение да не изпусне юздите от ръцете си. Тя се срещна с лидерите на коалиционните си партньори Хорст Зеехьофер /ХСС/ и Филип Рьослер /Свободните либерали/ в опит за търсене на изход. Ако управляващите постигнат консенсус, то няма да мине без показване на лакти. Шефът на христяндемократите в Бундестага Фолкер Каудер вече се опита да покаже как ще се регулират отношенията. Той заяви цитиран от „Шпигел”: „Новият президент отново ще бъде избран с мнозинството на управляващата коалиция.”

 

Опозицията изключва възможността да подкрепи кандидат излъчен от средите на правителството -заяви председателя на фракцията на социалдемократите в парламента Франк Валтер Щайнмайер по ARD. Според него предложеният преди година и половина кандидат за президент Йоахим Гаук е добър вариант. И той „все още не е загубил своите качества” – добави Щайнмайер. Както е известно бившият борец за правата на човека в ГДР Йоахим Гаук беше съперник на Вулф в изборите през 2010 година и загуби едва в третия тур. Зигмар Габриел заяви за „Билд ам Зонтаг”, че партията му ще се опита да лансира Гаук в разговорите си с Меркел, но няма да настоява за кандидатурата му. Подкрепа за Гаукне е изключено да дойде и от редовете на либералите. Говорителят на „жълтите”, както наричат още либералите – Патрик Курт заяви пред „Мителдойче Цайтунг”, че намира Гаук за симпатичен. Според наблюдателите опозиционните партии на социалдемократите и зелените ще имат по-големи шансове във федералното събрание на 18 март и консерваторите и либералите едва ли ще успеят да прокарат трети свой фаворит за президентския пост. Подобно мнение изрази и фракционният шеф на зелените Фолкер Бек пред „Ханделсблат”. Левицата остава извън големия политически кастинг за президент. Грегор Гизи-председател на групата на левицата в Бундестага се оплака пред „Хамбургер Абендсблат”, че „това било дело на канцлера Ангела Меркел, в което мнението на партията му нямало да се вземе под внимание”. „За да върнем доверието в президентската институция, всички ние трябва да извършим малко чудо – и да изберем един общ кандидат.”- смята Гизи.

 

Какво желаят германците?

 

Според актуално проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на ARD мнозинството от германците /58%/ искат наследникът на Вулф да е надпартийна личност. Само 31 процента от участвалите в проучването искат следващият президент да е тяснопартийна кандидатура. В същото време като евентуални кандидати се спрягат имената и на военния министър Томас де Мезиер, на финансовият – Волфганг Шойбле и на министъра по труда – Урсула ван дер Лаен. В кастинга се включват още президента на Бундестага Норберт Ламерт, бившият шеф на екопрограмата на ООН- Клаус Тьопфер и дори на бившата председателка на съвета на евангелските църкви в Германия – Маргот Кесман, която беше заловена от властите да кара пияна зад волана.

Както се вижда зад кулисите на сцената на „Германия търси президент” се спрягат най-различни имена, но кой ще спечели кастинга ще се реши след месец. Който и да го направи ще има тежката задача да върне блясъка на Белвю и да се пази от грешките на своя предшественик за да не повтори съдбата му. А и наче вече бившият президент на Германия освен интереса на прокуратурата, предизвика и този на обикновените хора, като във връзка с оставката му се появи нова дума в немския език – ausgewulft. Дали ще се родят нови политически бисери, предстои да видим в края на шоуто – 18 март 2012 година.

 

По материал на „Шпигел”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.