Десният екстремизъм през погледа на ЩАЗИ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Десният екстремизъм през погледа на ЩАЗИВ официалната пропаганда ГДР винаги е била възхвалявана като антифашистка държава, в която реакционната националистка идеология е била унищожена със „всички средства”. При внимателно вглеждане по-отблизо се вижда, че това е била една самоизмама. След като в началото на 90-те години след обединението на Германия се стигна до масови прояви на насилие и ксенофобски настроения в новите провинции на обединена Германия. Ето защо от службата отговорна за опазването на досиетата на ЩАЗИ подкрепиха проучването на изследователя Валтер Зюс на документите на източногерманските тайни служби засягащи дейността на крайнодесните в ГДР. Направеното от него изследване показва, че ЩАЗИ и комунистите в Германия запушвали тези информации, защото фактите за наличието на десен екстремизъм не пасвали на социалистическите представи за обществото.

Намерените в досиетата на ЩАЗИ информации показват, че от 1982/83 година се наблюдава увеличение на лицата с поведение на „неофашистки” по смисъла си скинхедс носещи военно облекло.
Те се срещали особено сред „негативните футболни фенове” според жаргона на ЩАЗИ. Те се определяли като движение противоположно на пънкарите и действали с „бруталност” при наличието на противопоставяне между тях. За такива случаи свидетелстват някои страници от документите от 1987 година в които маниерите им са обозначавани чрез „превишаване на германското самосъзнание”, расова омраза и враждебното поведение спрямо чужденците свързано с „възприемането на „фашистки възгледи” – се казва в оценката на ЩАЗИ от 1987 година. От главен отдел ХХ на ЩАЗИ преброяват по онова време към 800 лица на възраст от 16 до 25 години от около 38 организации , които по външния си вид и начина им на поведение са оприличени на скинари. Данните показват, че броят им постепенно нараства. На 1.10.1988 година от тайните служби са преброили вече 1067 скинари. От тях най-много имало в Берлин /447/, Потсдам /120/, Лайпциг /88/, Франкфурт на Одер /82/, Магдебург /66/, Котбус /53/,Гера /39/, Ерфурт /38/ и Хале /36/.

Като „скинхедс” от ЩАЗИ дефинират младежи които „имат хулиганско поведение, основано на фашистки убеждения”. Поради „натиска от страна на държавата върху тези групи от лица”, мнозина младежи им подражавали, „изразявайки това на нормални спортни прояви”. За дилемата пред криминалната полиция и ЩАЗи според Валтер Зюс свидетелства един документ, в който офицер от тайните служби е записал позицията си:” Ядрото на наблюдаваните тук групи са лица от работническата класа.”

Той пише по-нататък в своята студия: ”… Сблъсъците бяха утежнени от представителите на системата чрез това, че скинарите се използваха като „основна цел на моралните стойности на социалистическото общество:”, така се изрази социоложката от Хумболтовия университет Лони Нидерлендер.Тя дава пример с отношението към работата. Но също би могло да се мисли и за норми като „ред” и „чистота”, в които тези младежи заради „примерното им поведение” са се врекли при включването им в паравоенните общности за спорт и техника.[1] От ЩАЗИ приписват вината за съществуването на десен екстремизъм в ГДР на класовия враг от Запад, и внимателно регистрираните контакти на „неонацистите в ГДР” с подобни лица от Хамбург. Активността им „не остава без въздействие по отношение на тенденциите на развитие сред негативно упадъчната част от младежите в ГДР, особено при преместването на скинарите от оперативната област в Източна Германия”- анализира главен отдел XX на ЩАЗИ в оценката си. Публикацията „Възприемане и интерпретация на десния екстремизъм в ГДР от ЩАЗИ” показва състоянието на изследванията към 1993 година, основани на вече известните документи и на десетки други документи и доклади на Главен отдел XX на ЩАЗИ в Берлин.

 

 

Източник:http://www.bstu.bund.de/DE/BundesbeauftragteUndBehoerde/Aktuelles/2012_02_21_neonazis_in_der_ddr.html

Превод Мартин Иванов

 

 

 

 

 


 

[1] Обществото за спорт и техника /Geselschaft für Sport und Technik/ е създадено през 1952 година от управляващият в Източна Германия режим по съветски образец. Целта му е била да подготвя младежите навършили 14 години за бъдещата им военна служба. След 1956 година организацията минава под шапката на Министерството на народната отбрана. Към края на 1989 година в нея членуват почти 670 000 младежи. Източник: http://www.geteiltes-deutschland.de/militaer/gesellschaft-fuer-sport-und-technik/index.html

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.