Челници – и в празници и в делници

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Челници - и в празници и в делници Мине не мине време и все ни слагат в челото на някоя класация все отзад напред. Все сме най-зле. Вече разбрахме, че сме нещастни, въпреки че ядем яйца от щастливи кокошки. Сега разбрахме и че сме с най-ниски минимални доходи в Европа. Но това ние си го знаехме и без да ни го казват от Брюксел.

Нищо че родните данъчни твърдят, че сме били изхарчили един милиард по празниците. И това не ни пречи пак да сме в челото и да служим за образец. Нали по времето на социализма беше модно на портата да ти виси табелка „Образцов дом“. И сега в периода след соца сме си пак образцови. Ние сме най-крадливата, най-корумпираната и най- бедната и нещастна държава в Европа. И как да са щастливи хората в нея, като голяма част от тях трябва да кърпят бюджета със 136 евро месечно? Северните ни комшии са малко по-добре, а страни „в криза“ като Ирландия са за завиждане със над 1400 евро минимална заплата. В друга кризисна съседна нам страна Гърция минималната заплата по данни на родните медии е 586 евро. Как да не сме челници в подобни класации, като дори празниците ни не са като празници. Едва ли има друга страна като България, в която хората да пътуват накачени като маймуни по старите, амортизирани и мръсни влакове. Тук пак ще засегна любимата ми тема за БДЖ и актуалните случаи от последните дни на оставени пътници по гарите заради недостиг на места. Системата за продажба на билети им била стара-признал Методи Христов – шеф на Пътнически превози пред БНР, и не позволявала да се получава статистика за броя на пътниците. И тук ако имаше класация, пак щяхме да сме в челото – за най-натъпкани влакове- бих казал аз. Ами да я модернизират. Забравих, че те БДЖ пред фалит бяха. За каква модернизация става дума? Дано не фалира, че пак ще сме в челото на класацията –на страните, чиито държавни железници са оставени зорлем да фалират. А кризата край няма. Тия дни Дянков пак каза някъде, че ще има ръст на безработицата заради кризата. Днес ни стряскат заглавия вещаещи мрачно бъдеще на родната икономика. И по този показател гоним челна позиция, че при нас май кризата от две десетилетия е чакаме да мине, ама тя все не минава.

Ето някои заглавия от медиите по темите: 

в.“СЕГА“ – „Брюксел иска ръст на най-ниските минимални работни заплати в ЕС“

в."СЕГА" – „Брюксел иска ръст на най-ниските минимални работни заплати в ЕС"

  

в.“СЕГА“ – „В БДЖ се саморазследват за хаоса по Великден“

в.

  

в.“СЕГА“ – „Сривът на икономиката надминава и най-мрачните очаквания“

в.

  

в.“Стандарт“ – „За Великден:Изхарчихме милярд“  

в.

  

в.“Франкфуртер Рундшау“- „Хесенската полиция поръчала неподходящи служебни автомобили“

в.

  

И нещо, което си заслужава да се прочете.

в. „Стършел“ „Щастието Българско“

в. „Стършел

 

Та дано в края да се усмихнем поне малко, че нали усмивката лекува. Кога ли ще дойде и у нас времето, когато ще се интересуваме от по-прозаични теми от живота?  Като берлинските полицаи, пък и не само те както се вижда,  които се вълнуват от новите си „Опел“-и, които им били тесни. Нищо, че държавата платила 25 милиона евро за тях. Че и те германците нали са в челото на класациите – ще каже някой. Да, ама в едни други класации, дето нас не ни броят. Там и след двайсет години няма да влезем, понеже ние сме си на дъното. Там е нашето челно място. И в празници – и в делници. 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.