Защо японската храна има по-малко радиация от европейската

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Защо японската храна има по-малко радиация от европейскатаХранителните продукти, които се продават в Европейския съюз може да съдържат шест пъти повече радиация от японските. Това е според нормите, които Европа е въвела още след чернобилската катастрофа и до ден днешен така и не е преразгледала.

Немската организация Foodwatch, която активно защитава правата на потребителите, счита, че действащите в ЕС норми за разрешеното ниво на радиация в продуктите спешно трябва да се преразгледат. Факт е, че от 1 април 2012 г. Япония въведе жестоки пределни граници за радиоактивността на хранителните продукти. Ако по-рано те можеха да съдържат до 500 бекерела цезиий на килограм (Bq/kg), то сега максимално допустимият предел е 100 бекерела.

 

Чернобилската следа

ЕС допуска максимален праг за радиоактивност в хранителните продукти почти 6 пъти повече, отколкото е разрешено за японските вносни продукти. На практика се получава така, че нивото на защита на европейското население е значително по-ниско, отколкото в Япония, и продуктите, например от чернобилския регион могат съвършено законно да се продават в Европа, дори когато имат радиоактивни елементи, които са с 6 пъти по-високи нива, отколкото в Япония.

Истината е, че в държавите, които най-силно пострадаха от чернобилската катастрофа – Беларус и Украйна, действат по-сериозни допустими граници за съдържанието на радиоактивни вещества, отколкото в Евросъюза. В Украйна, например, допустимото радиационно замърсяване за детското мляко е 40 бекерела.

В същото време ЕС е определил различни допустими пределни граници за нормална ситуация и за случай на катастрофа. Въпросните мерки са приети в Европа от времето на чернобилската драма и след аварията във Фукушима изобщо не са променяни.

Организацията Foodwatch призова Европейската комисия да въведе единни пределни норми за нормални ситуации и в с случай на ядрен инцидент за всички хранителни продукти, независимо от техния произход.

Интересното е, че през април миналата година ЕК искаше да преразгледа действащите от 1986 година радиационни норми, но до единно решение така и не се стигна.

 

Японският стандарт

В Япония са въведени следните прагове за радиоактивните изотопи на цезия – за млечни продукти – 50 Bq/kg вместо действащите дотогава 200, за питейната вода 10 вместо 200 Bq/kg, за детските храни – 50 Bq/kg (това се въвежда за първи път), за другите продукти – 100 вместо 500 Bq/kg.

В ЕС действат същите норми, но само за продуктите от Япония. За останалите храни са определени следните норми – 370 Bq/kg за детски храни и млечни продукти (това е 7,4 пъти повече в сравнение с японските норми) и 600 Bq/kg за другите хранителни продукти. В случай на ядрена катастрофа нормите в ЕС даже ще бъдат завишени – от 400 до 1250 Bq/kg.

По материали от руския печат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.