ЗА ВЪЛКА, АГНЕТО И СТАДОТО, КОИТО ТРЯБВА ДА СА В КОНСЕНСУС

Преди всичко трябва да заявя, че с настоящия материал не се явявам като адвокат на когото и да било, но съм изумен от кокошата слепота и егоистичните ”размисли” за “ консенсуса и около него“. Като „дребна“ илюстрация прилагам снимка от ежедневието на софииските улици, което не прави впечатление на никого – особено на тези, които мислят сериозно за управлението на страната след изборите  и имат намерението да преминат от опозиция в управление. Четейки материала за консенсуса, не мога да пропусна подтекста  му – “Защо мътите водата,” независимо, че в мътната вода някои се опитват да хванат отново риба (ако е останала) и те едвали са от “ГЛАС”.
Някой да е видял анонс – от ляво или от дясно, за бъдещето на страната? Някой да е предложил един МАЛЪК ДЕТАЙЛ – как което и да е правителство на държавата, в условията на  “ВАЛУТЕН БОРД”, може да контролира банките в България, които са чужда собственост? Защото, ако на някой не му е ясно, какво ознавачава този факт, скоро може да го почувствува на собствения си гръб, но не виждам никой да плаче.

 Никой не се сеща за консенсуса, когато лидер!!! на европейска партия – г-н Мартенс, си позволява да предлага конкретна партия, независимо, че поне още 2-3 партии у нас са членове на същата тази Европейска народна партия.

 Неодавна имаше избори за парламент в Австрия, през септеври предстоят избори в Германия, представяте ли си каква услуга може да направи наш политик, намесваш се в изборния процес в чужда страна. Не ви ли мирише постъпката на г-н Мартенс на политическа корупция от най- лош вид? С малки изключения никаква реакция от нашата общественост, нали сме свикнали някой да ни поучава, да ни дава съвети, без да носи отговорност за евентуално печалните резултати от дадените съвети, но винаги готов да се кичи с евентуален успех. Нали си спомняте – дядо Иван, чичо Сам,  дядо Маркс, сега пък Мартенс!! Дълбоко загриженият за консенсуса Вълк (защо ли пък с псевдоним) не казва нищо за недопустимият гаф – как може – нали става въпрос за ракетата носител, която може да спаси някой и друг псевдополитик от безработица.
Нека все пак да се върнем върху отговорността, търсенето на отговорност и т.н. Може би пишещият ВЪЛК (който се изявява и на други места в свободното интернет пространство, само че се подписва с истинското си име, посочвайки дори и званията си в областта на химическите науки) забравя за съглашението от 4 февруари 1997 г., или някои са забравили да го информират. Но това не е химия или магьосничество (както ви се харесва г-н ВЪЛК), а реалност. Доколкото си спомням и тогава, и сега няма процеси срещу магьосниците милионери, които ей така – от нищото, са се събудили с пачки пари и имущество за милиони, без един сериозен работен месец.
Кой ли е виновен? Четейки материала, човек не може да се освободи от впечатлението за някаква лична неприязън към проф.Иванов и недоизказан страх – да не ни вземете монопола върху консенсуса, който още моят дядо, неговите млади и неопитни, но надарени
съвипусници офицери, българският войник, целият български народ са доказали, че е един – “СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА”. И никой няма правото да го приватизира, защото това е лозунгът съхранил държавата България от дълбока древност до наши дни. Винаги, когато е пренебрегван и забравян са се случвали безброй нещастия. Нека си спомним падането под османско иго и факта, че този лозунг засяга всички български граждани, без оглед на етническа принадлежност и религия.Това са свободните граждани демократи, които не приемат да бъдат наричани ЧОВЕШКИ МАТЕРИЯЛ!! Това е причината, поради която аз и моите приятели решихме да създадем “ГЛАС”, за да се опитаме да помогнем да не се случи непоправимото, а не водени от дребните кръчмарски сметки на псевдополитици и техни съмишленици. В САЩ победи Демократическата партия и президент стана Б. ОБАМА не защото всички са членове на тази партия, а защото той предложи излизане от тежката ситуация с лозунг, който американският народ подкрепя безусловно – НИЕ МОЖЕМ. А ние?!
Един от най-признатите авторитети на съвременната икономика професор Майкъл Е. Портър казва:
В модерната глобална икономика благосъстоянието е избор на нацията. Конкурентоспособността вече е присъща не само на онези нации, които разполагат с благоприятно наследство (б. а. – ние не сме от тях, тъй като успешно го пропиляхме). Страните избират просперитет, ако организират политиката, законите и институциите си въз основата на производителността. Нациите избират благосъстоянието, ако развиват способностите на своите граждани и инвестират в типовете специализирана инфраструктура, която позволява на търговията да е ефикасна. Страните избират
бедността или ограничават богатството си, ако допускат политиката им да подкопава производителността на бизнеса. Ограничават богатството си, ако уменията са запазени само за малцина. Ограничават богатството си, когато успехът в бизнеса се осигурява чрез семейни връзки или отстъпки от страна на правителството, а не благодарение на производителността. Войната или неефективното управление могат да отклонят нацията от просперитета……

Имате ли нещо да добавите? Аз да! Вълкът може да смени козината си при съвременната козметика, но не и нрава си!!
Силно се надявам, че най-сетне агнетата са го разбрали!! Може би ще им помогне приложеният снимков материал, той не се нуждае от коментар, но така изглежда европейската столица София днес. Не пожелавам това на държавата България утре!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.