За лисицата и коча, за съдийката и СДС

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Известната карикатура на Стоян Венев за лисицата и коча, която може да се види в Националната художествена галерия, накратко изглежда така: Як коч пристъпя величествено, гордо поклащайки сексдостойнството си – огромен член с огромни тестиси. След него ситни лисица, облизвайки се при гледката с надежда при клатенето да падне нещо, от което да се възползва. Коментарът на автора: „Клати се, клати се, ама не пада!”
Чудесна политическа алегория на „некои“ (както обичаше да казва покойния Тато Живков) странни събития в днешна България.

 Сега ролята на лисицата изпълняват някои политолози, социолози, журналисти и цели медии. Храна за мечтите им дават медийните съобщения, че Шести състав на Софийски градски съд е отказал да впише новото ръководство на СДС и според пророците била очевидна спорната легитимност на подписите от страна на СДС под споразумението с ДСБ. И – пак според  същите съобщения, шумно прокламираната коалиция била на път да се разтури. „Мечти, мечти” – както пък беше казал един  рекламен клипов герой.

Не вярвам някой от „пророците” да си е направил труда да прочете съдебното решение, но за сметка на това те не си жалят труда да коментират. Признавам си, че и аз не съм чел това фамозно съдебно решение на съдия Димана Йосифова (за която медиите изнесоха, че била разследвана от бившия главпрокурор Филчев за корупция), поради това и аз няма да коментирам по същество. Но за пълнота ще изложа становището на засегнатата страна – в случая избрания за председател на СДС Мартин Димитров, изказано в кулоарите на парламента:
„Софийски градски съд е използван за политически цели. В самото решение на съда, вместо мотиви по законосъобразност, каквито биха били нормални, са използвани политически доводи. С голямо учудване отчетохме аргументи като това, че тайният вот не бил демократичен и че уставът на СДС не бил подходящ за една партия с амбиции и в този случай явно независимостта на съда е изгубена и става въпрос за политическо вмешателство. А същият този устав, който днес е отхвърлен от съда, преди четири месеца е регистриран от същия съд. Предстои обжалване пред Върховния касационен съд, за да се спрат подобни политически инсинуации. Политическата легитимация на партията е само една, съдебната регистрация е формалност и това се използва, за да се пречи на регистрацията на коалицията СДС-ДСБ.”
Не е ясно какво ще бъде решението върховните магистрати, но то трябва да бъде постановено в максимално къси срокове, буквално за дни. Протакане, бавене би означавало, че съдът се опитва да вземе страна в един политически въпрос каквито са изборите. Такова е мнението и на другата заинтересована страна, изразено от председателя на ДСБ Иван Костов: „Съдът е направил абсолютно непозволения опит да бъде спряна регистрацията на СДС за изборите и по този начин да се саботира явяването на дясната коалиция на тези избори. Това няма да успее. Това не се прави със средствата на съда. Има политически действия за противодействие и ние ще противодействаме с тези политически средства. Има как да бъде решен този въпрос. Първото политическо противодействие на това, което се прави, е категоричното заставане на ДСБ зад споразумението, което имаме със СДС. То е одобрено на два пъти от НС на СДС и в този смисъл тази дясна коалиция е легитимна и ще бъде отстоявана от нас”.
Според закона за политическите партии всяка от тях е юридическо лице. При учредяването на една партия се избира ръководство и представляващият я е избраният неин председател. Именно той в качествето си на такъв внася заявление за съдебната регистрация на партията по реда на регистровото производство – част от охранителното производство според Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Регистровото производство е двустранно – между съда и заявителя – председателя на партията, и съдът преценява представените според изискванията на закона документи за тяхната законосъобразност. При пълен или частичен отказ от регистрационните претенции заявителят има право на обжалване в частта от съдебното решение, касаеща неудовлетворените искания. Съдебното решение подлежи и на протест от прокуратурата. Съдебното решение се вписва в съдебните регистри със всички обстоятелства, подлежащи на вписване. От момента на вписването партията е в правния мир като юридическо лице. При промяна на някои от обстоятелствата, подлежащи на вписване, съдът се произнася с решение по ново заявление от вписания вече като председател на партията в качеството му на представляващ или от упълномощено от него лице.
В случая със СДС се касае именно за вписване на промяна в обстоятелствата, но според предишното вписване СДС има свое валидно ръководство до поредното съдебно решение. Въпреки, че новото ръководството не е вписано в регистрите на съда, партията – сама или в коалиция – може да се регистрира от валидното в момента ръководство в ЦИКЕП за участие в евроизборите с краен срок 12 май. Ако до този срок влезе в сила съдебно решение за вписване на новоизбраното ръководство, представляващият партията ще бъде Мартин Димитров.
Трябва да се подчертае накрая, че председателят на партията е нейният представляващ пред съда и институциите, когато партията се представя в качеството си на юридическо лице. Предизборното споразумение между СДС и ДСБ няма характер на споразумение между юридически лица, както би било, например, според Търговския закон, Закона за задълженията и договорите и при други договорни отношения между стопански субекти, нито пък има характер на взаимоотношение със съда, държавна администрация или друга институция. Коалиционното споразумение СДС-ДСБ има по-скоро характер на взаимно изразена политическа воля от страна на актуално представляващите двете партии лидери.
Ето тези, може би не съвсем прости неща, са били неразбираеми за „пророците” на краха на Коалиция ДСБ-СДС. Както е казал класикът и думите му са подходящи за случая – слухът за предстоящата смърт е доста преждевременен. По мое скромно мнение – този слух ще се окаже и доста неоснователен и несъстоятелен. Така, както несъстоятелни са и тиражиращите го. Но това не им пречи да вият като вълци на луна. Или да се надяват като лисицата да падне нещо от коча. Смешен вой, напразни надежди!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.