Второ служебно правителство решава, че няма да спазва закона, защото така

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
1

Калоян СтайковДнес стана ясно, че служебното правителство няма да внесе законопроекта за бюджета за 2023 г. в НС. Обяснението е, че това не е редовно правителство, няма парламентарно мнозинство и не би следвало да прави политика. Това се случва за втора поредна година.

Същевременно според чл. 79, ал. 4 от Закона за публичните финанси „В срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, представляваща мотивите към него, приетото становище по ал. 1, т. 3 и програмните формати на бюджети на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, които съответстват на параметрите на законопроекта за държавния бюджет и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза.“ С други думи, второ служебно правителство решава, че няма да спазва закона, защото така.

Нито конституцията, нито законите правят разлика между редовни и служебни правителства – те са с идентични правомощия и функции. Напротив, нормативните документи приемат, че изпълнителната и законодателната власти работят в обществен интерес независимо от фòрмата си – дали е служебно или редовно правителство, дали парламентарната група е част от управляващо мнозинство или от опозиция – затова не се посочва изчерпателно кой какво може и не може да прави.

Ако служебният кабинет не иска да прави политика, нека да внесе целия бюджетен пакет в НС в посочения в закона срок, а ако народните представители не го харесат, нека те да решат да не го обсъждат до избиране на редовно правителство, да го отложат или да приемат закон за удължено действие на разпоредбите на бюджета от тази година (те също имат законодателна инициатива).

Нали се борим за върховенство на правото? Къде е това върховенство, ако някой за трети път решава, че няма да се съобразява с някакви си законови срокове, защото така?

 

 

 

 

 

 

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.