Кръстев не може да разбере, че светът се промени и неговите класически опорки на посредник на Кремъл и Запада, са реликва

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Илиян ВасилевНе следя всички публикации на Иван Кръстев, но добре познавам контекста, в рамките на който, реализира търсенията си – творчески и други. Той е този тип политически анализатори, който имат безпогрешен нюх към най-монетиризируемата ниша в геополитическия дискурс.

Днес тя е войната в Украйна и как тя да бъде прекратена, по начин, който може да запази Путин и неговия тип власт и да спре настъплението на украинската армия.

Само ще цитирам последното изречение от статията му в Ню Йорк Таймс /правото да печаташ там се дава на малцина/, преведена и препечатана /пратиха ми я/ от Дневник /може да има и други/. Познавайки Кръстев, съм сигурен, че изборът на дата на публикацията точно на 8 ноември, денят на изборите в САЩ, преследва конкретна цел – тя да се превърне в програмен залп на сбъдналата се прогноза за „червена вълна“ – победа на републиканците и връщането на Тръмп в епицентъра на американската политика. Уви, не стана и днес звучи нелепо.

Затова и статията му, на фона на изборите, вероятно е трябвало да даде „тяло“ на тези прогнози, да осмисли за американския елит необходимостта от налагане на Украйна на нуждата от преговори с Путин. Разбира се от загриженост за единството на Запада. Да не си помислите друго!?

По традиция международните писания на Кръстев се препечатват от много демократични и либерални издания, и сред мнозина могат да хванат дикиш, за това и тези мои редове.

Няма да правя пространен анализ, просто ще коментирам най-важните последни изречения от статията му.

Цитат „Реалната опасност за единството на Европа се състои в различните възгледи за това как войната трябва да приключи, а не в заплахите на Путин.“ Край на цитата.

Още веднъж, ако не сте забелязали как Кръстев сменя местата на причина и следствие, на действие и резултат. Извежда непостижимото за рационалния ум съждение, че опасността за единството на Европа не идва от заплахите на Путин, а от различните възгледи за войната, които по представите на Кръстев се формират от само себе си, извън въздействието и влиянието на Путин. Да отричаш, че епицентър на Путиновата политика е мобилизацията на прокремълските политици и партии и разединяването на Европа, трудно се вмества дори в минималните разбирания за обективен прочит. Путин откровено финансира политици и партии, включително и политолози, журналисти и други медиатори на обществено мнение, в Европа именно за да я разедини и подчини, в този смисъл разглеждането на заплахата от Путин изолирано от следствието от неговите действия е меко казано манипулативно. Войната на Путин срещу Запада е тотална и ако Кръстев не я вижда, това е негов проблем. Да си спомним за Мопасан – единственото място в Париж, от което не можеш да видиш Айфеловата кула е ако си в нея.

Цитат „Ще почувстваме това още през зимата, когато общественият натиск за започване на преговори с Москва ще се увеличи.“ Край на цитата

Тук Кръстев просто ретранслира стара опорна точка на Кремъл. Имаше едно видео със замръзваща Европа, което беше снимано в реално замръзващия Красноярск. Тази опорка беше пусната още от август, като целта беше да стресне Европа с ниските равнища на съхранение на природния газ и обречеността на високи цени и зависимост от Русия. Подтекстът – или клякате на Кремъл и спирате подкрепата на Украйна или студ и тъмно. Част от тази операция сега Путин провежда в Украйна, като съзнателно и системно бомбардира и изважда от строя критична енергийна инфраструктура на страната, като оставя милиони украинци на „тъмно“ и на „студено“. Но нещо с протестите на украинците не се получава. И в Европа няма да стане, поне не в мащабите, които си представя Кръстев. По същата причина. Този път е различно и разломът между Русия и Запада е непреодолим.
Повтарянето на заплахата със зимата от Кремъл от позицията на днешния ден, в който руската газова заплаха не плаши никого в Европа, означава че опитите на Кръстев са безнадеждно, дори скучно дежа вю.
Явно Кръстев не разбира, че този път нещата са различни и Западът няма или по-скоро не може да налага на Украйна и Зеленски на всяка цена да преговарят за мир с Путин и да така да спасят неговия режим от сгромолясване. Както го правеше Саркози във войната с Грузия. Тук Кръстев е и закъснял и е надценил сериозно влиянието си.

Цитат “ Различните представи и виждания за желания край на войната са толкова емоционално и морално натоварени, че всяко споразумение ще бъде болезнено и сложно. Но постигането на някаква обща рамка за изход от войната е необходимо. Без такава рамка опасенията на украинците, че ще бъдат предадени от Запада, и страховете на Путин, че Русия ще бъде унизена във военно отношение, подхранват до крайност военната ескалация“

Тук перфидността се състои в това, че Кръстев предполага тази рамка да бъда договорена извън оста Киев – Москва /нещо на което Путин разчита изцяло, след като той и Лавров де факто се самодисквалифицираха от преки контакти със Зеленски, когато в първите дни на войната отказваха с надменност и презрение неговите апели за дипломатическо решение на конфликта/. Та „великата“ идея на Кръстев, която вън от съмнение импонира на някои западно европейски политици, които са шокирани от перспективата Путин и Русия да загубят войната и Украйна да изплува като самостоятелен и незаобиколим център на европейската политика, е тези сили да договорят рамка и да я наложат на Зеленски.

Кръстев не може да разбере, че светът се промени и неговите класически опорки на посредник на Кремъл и Запада, са реликва. Ражда се нов свят и в него Украйна не е просто бутон, който западни политици могат да натискат, когато им хрумне, а опора на ЕС и НАТО. Не случайно и не толкова на шега – в НАТО казват, че не е проблемът в това Украйна да се присъедини към Съюза, а на НАТО да се издигне до равнището на подготовка и отдаденост на Украйна на битката с поредното издания на руския царизъм.

Илиян Василев

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.