БВП за цялата 2022 г. ще надхвърли 165 млрд. лева по текущи цени

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

БВП за цялата 2022 г. ще надхвърли 165 млрд. лева по текущи цениЕкспресните оценки на НСИ сочат ръст на БВП през третото тримесечие от 3.2% спрямо същия период на 2021 г. и 0.6% спрямо второто на 2022 г. Данните са в унисон с отчетения силен туристически сезон, високите темпове на растеж на индустриалното производство и износа, ниската безработица, повишаването на заплатите в частния сектор и др.

И сега няколко прогнози:

– Износът на стоки надхвърли 70 млрд. за деветте месеца до септември. Дори при успокояване на ценовата динамика в последните месеци на годината, износът за 2022 г. може да достигне 95 милиарда лева, а износът на услуги – 25 милиарда лева.

– Общо износът на стоки и услуги може да достигне 120 милиарда лева, или 72-73% от БВП – с което България ще се нареди по отвореност на икономиката до Швейцария, Чехия, Естония и Литва.

– БВП за цялата 2022 г. ще надхвърли 165 млрд. лева по текущи цени.

Кога и колко дълбоко ще усетим ефектите от затягането на монетарната политика в еврозоната (и глобално) и забавянето на стопанската активност в основните ни търговски партньори обаче е рано се да каже…

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.