Екипът на клиника „Медикус Алфа“ спечели награда на Петия конкурс „Иновации и добри практики в здравния сектор“

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Наградата прие Младен Младенов, заместник-управител на пловдивската клиника „Медикус Алфа“Отличието донесе работата с единствения у нас магнитно-резонансен томограф MAGNETOM Free.Max, който позволява изследване на пациенти с пейсмейкъри и метални импланти

Екипът на пловдивската клиника „Медикус Алфа“ бе отличен с награда на Петия конкурс „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организиран от в. „Капитал“ и биофармацевтичната компания AbbVie. Награждаването на победителите традиционно бе част от годишната конференция за иновациите на „Капитал“.

Отличеният от журито проект на „Медикус Алфа“ е „Магнитно-резонансна томография на серия пациенти с пейсмейкъри за първи път у нас“.

Магнитнорезонансната томография е метод на първи избор при изследване в областта на неврологията и неврохирургията и е незаменим при изследване на гръбначния стълб, за оценка на ставите  и тумори на меките тъкани. Методът е златен стандарт при изследване на заболяванията в малкия таз и особено при злокачествени промени на ректума.

Преди внедряването на ядрено-магнитния резонанс от ново поколение на Siemens MAGNETOM Free.Max у нас не бе възможно такъв тип изследване на пациенти с пейсмейкъри. Наличието на пейсмейкър е абсолютно противопоказание за изследване със стандартен ЯМР, тъй като в среда с магнитно поле пейсмейкърът спира работа и това може да застраши сериозно живота на пациента.

Пълно противопоказание за ЯМР изследване имаха и имплантите, които не са керамични или титаниеви: метални протези, съдови клипсове, стентове и др. Друг проблем, който апаратът решава, без да се допускат компромиси с прецизността на изследването, е възможност за МРТ на пациенти със свръхтегло и страдащи от клаустрофобия, благодарение на първия в света апарат с 80-сантиментров работен отвор.

В пловдивската клиника „Медикус Алфа“ работи първият и единствен до момента в България ЯМР от последно поколение на технологичния гигант Siemens. С тази иновация лечебното заведение заявява своята амбиция да предоставя диагностични възможности, преодолявайки ограниченията пред пациентите и лекарите, като извършва прецизна диагностика при туморни, неврологични и дегенеративни процеси на болни с пейсмейкъри, импланти, свръхтегло или свръхобем на пациентите, клаустрофобия и др. Стратегията на лечебното заведение е за инвестиции в технологии без аналог, които спомагат за установяването на заболявания и навременното им лечение, като допълват и надграждат диагностичния потенциал в страната. Клиника „Медикус Алфа“ избра да внедри в практиката си новия High-V ЯМР на Siemens Magnetom Free.Max, за да разшири обхвата на магнитно-резонансните изследвания в България и да осигури достъп до прецизна диагностика за пациентите, които до момента са извън обхвата й.

Апаратът има огромни предимства в няколко направления:

 

Пейсмейкъри

Първият в България апарат, на който могат да бъдат изследвани пациенти с постоянни имплантирани кардио-вертер дефибрилатори по повод оплаквания, които могат да се докажат или отхвърлят само с магнитно-резонансна томография.

Метални импланти

Застаряването на населението е процес, който променя демографията на пациентите и металните импланти ще стават все по-чести – предизвикателство, което МАGNETOM Free.Max преодолява и намалява до минимум артефактите от метала, като на практика няма такива.

Белодробни образи

Със стандартните  ЯМР апарати е невъзможно качественото изобразяването на бял дроб, тъй като магнитният сигнал се унищожава на границите между въздух и тъкан поради големи разлики в чувствителността. MAGNETOM Free.Max чрез различна сила на магнитното поле, иновативен софтуер и изкуствен интелект единствен в света дава възможност за МРТ белодробно изображение с най-висока резолюция, както и да се избегнат лъчевите натоварвания при пациенти, нуждаещи се от чести компютър-томографски изследвания на бял дроб.

Образи на мозъка

За ЯМР на мозъка високата разделителна способност и добрият контраст на изображението са от съществено значение. MAGNETOM Free.Max е в състояние да осигури и двете. В допълнение към морфологичните последователности могат да бъдат получени дифузионни и претеглени по чувствителност точни изображения за оценка на кръвоизлив или исхемия в мозъка.

Magnetom Free.Max е първият в света ЯМР с работен отвор от 80 см, което предлага изключителен и невиждан досега комфорт за пациента, включително и такива с наднормено тегло, клаустрофобия, а също и деца.

Още няколко предимства на апарата са:

• Високотехнологичната система на скенера с цифрови технологии, изкуствен интелект и нова сила на полето разширяват обхвата на клиничните приложения на ЯМР изследванията

• Отличен и ускорен процес на изследване, базиран на изкуствен интелект, използващ невронни мрежи за получаване на образи с перфектно качество.

• Нови модерни техники за изобразяване като Compressed Sensing и Multi Band техника, които осигуряват кратко време за изследването и прецизни резултати;

• Напълно автоматизирано позициониране на пациента с едно докосване

• Автоматичен изоцентър на цялото тяло

• Дистанционна виртуална комуникация лекар-пациент

С помощта на High-V ЯМР на Siemens Magnetom Free.Max са изследвани множество пациенти с пейсмейкър, които задължително трябва да преминат през МРТ за категорично поставяне или отхвърляне на диагноза. Иновацията в пловдивската клиника „Медикус Алфа“ дава възможност изследването да се извърши. Един пациент премина през МР-ангиография за изясняване на тежестта на мозъчно-съдова болест след прекаран инсулт, втори беше за диагностика на лумбална патология, а трети – за диагностика на състоянието на коляно след инцидент. И трите изследвания преминават успешно и без ограниченията на стандартната МРТ.

При пациентите с метални импланти е проведено изследване на малък таз на фона на две изкуствени стави. Дори керамичните и титаниевите да не се влияят от магнитното поле, те дават много артефакти на ЯМР и СТ. Със Siemens Magnetom Free.Max артефактите са сведени до минимум. Пациентът е с установена болест на Крон и се изследва с МРТ за наличие на фистули, което е критично важно за определяне обема на предстояща оперативна интервенция.

Друг случай обединява две от уникалните характеристики на High-V ЯМР на Siemens Magnetom Free.Max – изследване на фона на метален имплант и свръхтегло на пациента. Пациент със съмнение за тумор на хипофизата с тегло 190 кг и метален имплант преминава през бързата, прецизна и комфортна за него диагностика благодарение на най-широкия работен отвор на ЯМР в България  и преодоляването на артефактите от метала. Пациентът заявява след процедурата, че „по-хубаво нещо не му се е случвало“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.