Едно време думата природозащитник беше хубава

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Рашид РашидОбяснявам пак.

Зелените (не визирам партиите) се нарекоха автентични още преди години. Нормално, появиха се доста външно червени клонинги, наистина се наложи да е така. В един момент стана ясно, че само с НПО дейности няма да стане, има нужда влизане в политиката, бизнеса и т.н. Сигурно е така, не бий критикувал тези неща. И в търсенето на лица, приятели, партньори установиха, че има такива. Някои са интелектуалци, други са хора от бизнеса, сигурно има и хора от всякакви среди – култура, спорт, наука и т.н.

Тези нововъведени хора обаче са приятели на природата без да имат реално познанието да си природозащитник. Едно време думата природозащитник беше хубава, говоря за 90-те години на миналия век. Сега не е толкова ясно какво се има предвид.

Трябва да кажа, че зелената идея в България се разви основно и единствено от нпо сектора, на който всички трябва да сме благодарни. Ако тръгна за изброявам какви успехи за българската природа са постигнати, няма да ми стигнат стотици страници.

Ето я и кулминацията. Новите приятели без реална представа за природозащитата се оказа, че си имат собствена адженда. Ще напомня, че голяма част от нпо-тата работеха основно за опазване на природата.

И сега като си допуснал нови приятели, ти ту ги хулиш, ту ги защитаваш.

Това води до компромиси, с които преди години не си се съгласявал, борил си се. Та, автентичните зелени активисти не само допуснаха сами неавтентичните зелени, но им предадоха доброволно зелената кауза. Зелената кауза обаче вече има друг облик. Вече зелени се водят не еколози и биолози, а и всеки от всяка професия що не ползва пластмаса или плаче за климата през 2100 г. А защо каузата да е загубена? Защото новите приятели вече започват да реализират идеи, които са били табу досега.

И за да съм по-конкретен.

Зелените са тези, които бяха против ВЕИ проекти. Държавата ни е осъдена за подобни проекти. Сега обаче гледаме с отворена уста как соларни панели се инсталират върху защитени зони, дори се иска да има облекчен режим, демек без оценки, без мониторинг, без сложнотии и забавяния.

Същите зелени сега гледат с отворена уста как има нужда от нови и нови мини, за да се реализира зелената идея, която новите приятели им снесоха.

Интересно какво ни чака още. Аз вярвам все още в автентичните зелени. И смятам, че има нужда от тях повече от всякога.

 

Блогът на Рашид Рашид

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.