Потреблението на газ в производството на ток не е намаляло

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Потреблението на газ в производството на ток не е намалялоМеждународната агенция по енергетика (IEA) публикува кратък анализ на тема „Енергийната криза в Европа: Кои фактори доведоха до рекордния спад в потреблението на газ в ЕС през 2022 г.?

През 2022 г. страните от ЕС отчетоха спад с на потреблението на природен газ с 55 bcm (милиарди кубически метри) или 13% по-малко от 2021 г. Разбира се, основният двигател бяха рекордните цени. Струва си обаче да се види разбивката по отделни компоненти. Според IEA класирането е следното:

 

1. Меката зима = -18 bcm

2. Замяната на газа с други горивa в индустрията и домакинствата (петрол, въглища, биомаса) = -14 bcm

3. Намаляването на производството от индустрията = -13 bcm

 

Всичко останало има миниатюрна роля. Забележително е, че потреблението на газ в производството на ток не е намаляло – даже отчита малък ръст. Това се случва въпреки общия спад в потреблението на ток, включването на повече модерни ВЕИ и въглища. Налага го голямото намаление на работата на ядрените централи и ВЕЦ. Всъщност общата енергия от ВЕИ (слънце, вятър и вода) даже намалява в сравнение с 2021 г.

В заключение спокойно можем да кажем, че топлата зима, другите горива и затварянето на енергоемките заводи закърпиха газовия баланс на ЕС през 2022 г.

Подробности са тук: https://www.iea.org/…/europe-s-energy-crisis-what...

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.