Централното планиране и колективизмът се провалят винаги и навсякъде, където са изпробвани

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Централното планиране и колективизмът се провалят винаги и навсякъде, където са изпробваниЧерната шега е, че преди 38 години Чернобилската атомна електроцентрала преизпълнява петилетния план за производство на енергия за 10 милисекунди.

 

Черната истина е, че аварията е апотеоз на неадекватността на централното планиране в икономиката.

 

Последното не просто води до тотална стопански колапс, разхищение на оскъдни ресурси, дефицити и хронично нисък стандарт на живот. Централното планиране е инкубатор за масова корупция, огромен брак и фира в производството (когато го има), издигане на напълно некомпетентни „наши хора“ и, над всичко останало, морална деградация (фалшифициране на данни, кражби и измами от най-ниско до най-високо ниво) – това е илюзорна икономическа система, основана на лъжи и чужди пари, т.е. кредит.

 

Освен Чернобил, примерите за изброеното са безкрайни. Централното планиране и колективизмът се провалят винаги и навсякъде, където са изпробвани.

 

Една местна илюстрация. В България още в края на 40-те години има толкова много кражби, измами, аварии, фалшификации, ниско и некачествено производство и фира в индустрията, търговията и земеделието, че Държавна сигурност е внедрена да разследва причините за стопанската катастрофа. Сред значимите открития – старите опитни инженери са много по-квалифицирани от новите ръководства от „верни другари“. Оказва се по-лесно за престъпленията и колапса, който ще се развие в три фалита на българската икономика и харизването на златния резерв, да се обвиняват „вражеските агенти саботьори“. Видно по снимката, малко от това се променя за 10 петилетки. В случая цената на лъжата е платена не просто икономически, а с животите на огромен брой хора.

 

Copyright: IAEA Imagebank

Photo Credit: USFCRFC

 

Даниел Василев – Tavex.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.