И да, българите никога не са били по-богати от сега и само понякога са били по-глупави

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Иво БеровАко не във всички, то в повечето предизборни политически разбори и предсказания липсва ако не най-важното, то нещо изключително важно – икономическото и финансово състояние на страната ни.

Твърдението, че то е добро, въздейства едва ли не като шок. Именно като шок един прочут с неудържимата си поддръжка за „модела Борисов“ сайт определи изказването на банкера Хампарцумян, че: „Българите в момента са най-богати от последните сто години“.

В подобни твърдения, обаче, не ми трябвало да има нищо смайващо: доходите на българите през миналата година изпревариха инфлацията, а при бюджет 2024-та година е предвидено те да растат два пъти по-бързо от нея.

Разни политици и користни икономисти обясняват това с външните заеми. Външните заеми, обаче, се измерват като процент от Брутния Вътрешен Продукт на дадена държава, а по този показател дългът на България през октомври 2023-та година е с 3,7 % по-малък от предходната година. Което не попречи на Бойко Борисов, на президента Радев и на още куп други политици да се завайкат, че децата ни ще плащат борчовете, натрупани от бившия финансов министър Асен Василев.

А едно от основните предизборни послания на ГЕРБ и Борисов е, че последните две години били изгубени за България.

Данните, обаче, свидетелстват за нещо съвсем различно. Икономическият ни растеж от 1,7 процента за 2023-та година е по-висок от средния в Еврозоната и е по-голям от този на Белгия, Франция, Германия, Италия, Швеция, Нидерландия и ред други държави . Не че не може и не трябва той да бъде по-висок, но в никакъв случай не може да се говори за стопанска криза и изгубени години.

И още един изключително добър показател за развитието на българската икономика – чуждестранните инвестиции през миналата 2023 -та година надхвърлят един милиард евро, което е рекорд за последните десет години.

И биваше, и трябваше пустите разбирачи и анализатори, обикалящи медиите, да обяснят причините за този рекорд. Нищо подобно, обаче, те дори не го забелязаха. Или се направиха, че не го забелязват. Може би защото някой би могъл да заключи, че когато ГЕРБ не е на власт, няма натиск върху бизнеса и деловите хора ще могат спокойно и успешно да влагат парите си в България.

Би трябвало още да се помнят страховитите приказки на една злополучна финансова министърка от служебното правителство на Радев за това, че страната ни е пред финансовия крах и бюджетния дефицит от над 6% процента щял да ни попречи за влизане в Еврозоната.

Дефицитът за 2023-та година, обаче се оказа 2,2% – толкова, колкото беше предсказан от бившия финансов министър Асен Василев. И това си е негово постижение.

Друг финансов министър, този път на премиера Главчев пък се оплака, че парите във фискалния резерв са почти три милиарда лева от по-малко от тези, които Асен Василев обяви. Оказа се, че и това не е вярно, просто министърът на Главчев /в случай министърката Людмила Петкова/, не е била наясно кога се отчитат разходите и кога приходите във финансовия резерв. Което е недопустимо за един финансов министър.

Има и още данни за положителното развитие на България през последните години, освен по-високите заплати и пенсии, повишената раждаемост и почти нулевата безработица. Това са спестяванията на населението. През 2023 – та година депозитите на домакинствата и бизнеса през тази година са се повишили с 8,5%. Имаме и значителен механичен прираст на населението от почти 41, 6 хиляди души заселници от Турция, Украйна и Русия. За някой страни България все пак е притегателно направление.

И още положителна насока в развитието ни: за пръв път от години насам, през 2023-та година показателите за социалното неравенство /коефициента Джини/ се свиват.

И да, през последните две години България е направила стъпка напред в правилната посока. И да, през цялата си история българите не никога не са били по-богати.

Всички тези достижения, обаче се отричат от повечето политици, журналисти и анализатори, като от всички почти всички медии се изливат вопли и оплаквания за печалното състояние на България и несигурното й бъдеще. /В същото време хиляди хора тръгнаха по празниците към Гърция/. Просто се случва нещо познато – предизборно се развихря схватката между „телевизора и хладилника“. А липсата на смислени журналисти и безкористни анализатори, които да разобличават най-безобразните предизборни лъжи, позволява на някой изцяло неудържими в предизборните си изхвърляния политици, като Бойко Борисов, например, да говорят нелепици от рода на това, че подпорната стена на автомагистрала Струма се срутила заради „промяната“.

Просто управляващата допреди две – три години прослойка яростно, по всички възможни и невъзможни начини брани властта и облагите си, а користните или невежи анализатори и журналисти, които я подкрепят и вече тържествуват, предчувствайки изборната й победа не осъзнават, че тази победа, или победата на „телевизора над хладилника“ е само временна. Че приказките и предсказанията за това как някой по-нов политик /разбирай преди всичко президента Радев/ ще обере гласовете на негласувалите, няма как да се сбъднат. Нито пък се сбъднат и предсказанията, че доверието към ПП и ДБ ще се срине зрелищно и влиянието на тези две партии след изборите ще бъде незначително.

Не, милички, борбата срещу „латиноамериканския“, „олигархичния“, „борисовия“, наречете го както щете, модел на управление в България ще продължи и след тези избори.

 

 

www.ivremena.com

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.