Цената на медта се завърна към исторически високи стойности

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Цената на медта се завърна към исторически високи стойностиЦената на медта се завърна към исторически високи стойности – вече стабилно над $10,000 на тон ($4.65/lbs). Търсенето главоломно расте на крилете на ръста на потреблението в развиващите се страни и тоталната електрификация. Добивът обаче стагнира.

Минните компании продължават да се мотаят – предпочитат да растат чрез придобивки, вместо чрез търсене, проучване и разработване на нови находища. Защо?

Цената на медта се завърна към исторически високи стойности

Поглед върху втората графика – изменението на цената на медта, измерена в злато – дава възможен отговор на въпроса. Медта всъщност е силно поевтиняла спрямо златото. Цената й трябва да скочи поне двойно – над $20,000 на тон, за да стане тя относително по-интересна за минния бизнес. Такава цена буквално би забила спирачките на бързата електрификация, където медта е незаменима.

Цената на медта се завърна към исторически високи стойности

Медта обаче не е в основата на инфлацията – нефтът е. Ако погледнем цената на нефта в злато, ще видим, че тя е близо до историческо дъно – при $80 на барел (WTI), тя е равна на около 1.1 грама. Ако допуснем връщане към исторически средното съотношение от 2.5-2.6 грама на барел (отпреди ОПЕК и отмяната на златния стандарт), говорим за цена на нефта от $200 на барел.

 

Това са теоретични постановки, но дават относително добра представа за потенциала на инфлацията при загуба на доверие в долара и връщане на паричната система към историческите й фундаменти – суровините.

 

Разбира се, нищо от написаното не представлява препоръка за инвестиции.

 

 

БЛОГЪТ НА DENKSTATT

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.