Der Standart: Служебният премиер на България е трябвало да шпионира за ЩАЗИ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Der Standart: Служебният премиер на България е трябвало да шпионира за ЩАЗИЕлектронното издание на австрийския вестник Der Standart излиза с публикация, в която се твърди, че срещу новия служебен министър на страната Марин Райков са се появили упреци, че е сътрудничил на ЩАЗИ. Изданието се позовава на изказване на бившия депутат и журналист Велизар Енчев. Според него и след промените от 1989 година Райчев, който преди да бъде назначен за служебен министър беше посланик в Париж, е работел за външно разузнаване.

В материала се припомня, че при обявяването на преходното служебно правителство, президентът Росен Плевнелиев декларира, че нито един от министрите не е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност. Енчев който също е бивш офицер от Държавна сигурност заяви цитиран от „БГНЕСС“, че през 1988 година Райков е бил изпратен на заседание на ЮНЕСКО в Париж, където е защитил насилственото преименуване на турското население в България. Сътрудничеството му с ДС продължило и след това, като през 1999 година, след избора му за външен министър в правителството на Иван Костов, дейността на Райков била покрита с благословията на тогавашния премиер.

Други политически наблюдатели отбелязаха също, че още едно лице от новото правителство има доста „интересна“ професионална биография. Става дума за министъра на вътрешните работи Петя Първанова. Най-голямо подозрение буди работата й като преводачка в посолството на ГДР преди промените.

 

Превод Мартин Иванов




ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.