Хореографите на Dance it! ще разкрият какво е да преподаваш в едно от най-известните училища за модерни танци в САЩ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Хореографите на Dance it! ще разкрият какво е да преподаваш в едно от най-известните училища за модерни танци в САЩДамите от Танцова работилница Dance it! стоят зад премиерата на We Found Love на Риана, филма „През Вселената“ и танцовата компания „Armitage Gone! Dance

Преподавателите от Танцовата работилница Dance it! 2013, която ще се проведе за седми път от 1 до 7 април, ще разкажат за това как се става световноизвестен хореограф, как човек пробива на сцената в САЩ и какво е да си част от една от най-добрите танцови школи в света, училището „Ейли“ (The Ailey School).

В разговора, който ще се проведе на 3 април в галерия Credo Bonum, участие ще вземат Тереза Рут Хауърд, Крисчън вон Хауърд, Айо Джанийн Джаксън, както и членовете на компанията за съвременен танц VON HOWARD PROJECT. Те ще споделят лични впечатления за начина на работа и обучение в престижното училище, за останалите танцови институции, създанени от самия Ейли и известни по цял свят, както и за творчеството на хореографа и изявите на Alvin Ailey American Dance Theatre (AAADT). Алвин Ейли е един от най-влиятелните модерни танцови хореографи на 20-ти век. Училището „Ейли“, основано от него, е официалното училище към известната мултикултурна танцова трупа на Ейли, AAADT, чиято мисия е обогатяването на модерния американски танц чрез афроамериканската култура и достигнала до повече от 23 милиона души в 71 страни по целия свят.

Освен като част от Танцовата работилница Dance it! 2013, разговорът с хореографите се провежда и в рамките на изложбата „Откровения. Алвин Ейли: революция с танц“, организирана от Фондация Credo Bonum в партньорство с Посолството на САЩ. Поради големия интерес към изложбата, тя се удължава до 5 април включително.

През 2013 г. дамите, преподаватели в Танцова работилница, са особено вълнуващи танцови звезди: 

Тереза Рут Хауърд, която ще води майсторкси клас по класически балет стил Баланчин, е преподавател по танц в едни от най-известните и престижни училища в Щатите, сред които “The Ailey School”, балетно училище “Joffrey”, Танцовия театър на Харлем и Американския танцов фестивал, както и в различни институции, включително и в колежа “Marymount Manhattan College”, Университетa за изкуствата, Университета “Hollins”, Международната танцова асоциация и  “Music Arts & Show” (MAS) в Милано. Тереза е един от основателите на танцовата компания “Armitage Gone! Dance” и е гост-артист в балета “Complexions Contemporary” и компанията “Donald Byrd/The Group”. Хауърд е и изявен писател и танцов критик. Пише за реномираните американски списания за танц “Dance Magazine”, “Pointe Magazine” и “Dance Teacher”, и поддържа един от най-посещаваните блогове за танц “Body Image” (http://mybodymyimage.com).

Айо Джанийн Джаксън, която ще води майсторски клас по джаз, е бивш член на танцова компания Bill T. Jones/Arnie Zane и на Балет “Прельочай”. Участвала е в известния мюзикъл “Spider-Man: Turn Off the Dark” на Бродуей. Освен в компании, Айо изпълнява и собствени хореграфии. В портфолиото си има множество участия във филмови проекти, живи участия, опери и концерти. В момента Джаксън работи като асистент-хореограф на мюзикъла “Superfly”, режисиран от Бил T. Джоунс. Тя е изпълнявала собствена хореография на различни места в Ню Йорк, като независимото пространство за съвременно изкуство PS 122, залата “Aaron Davis Hall”, танцовия център “Dance Theater Workshop”. Била е гост-преподавател в Университета “Hollins” и в Калифорнийския университет в Ървайн (UCI). Айо Джаксън е носител на наградата “Chris Helleman” и на Специалния грант за проекти на Фондацията “Princess Grace Foundation”. Танцувала е за френската звезда Милен Фармер в Париж. Работила е по различни проекти с режисьорката Джули Теймор, например филма “През Вселената” (Across the Universe) и операта “Грендел” с режисьор Джули Теймор, хореография на Ангелин Прельочай и музика на Елиът Голдентал.

Андреа Бър, която ще води майсторски клас по хип-хоп, е професионален хип-хоп танцьор и съ-режисьор на множество хип-хоп спектакли, сред които “August Jackson Industrial” в Лас Вегас, “Poser’s LA”, “Carnival LA”, шоуто на Cruz Control в Moore Theatre, “Seattle Seahawks halftime show”, Виетнамските музикални награди, премиерата на “We Found Love” на Риана и “Тhe Young Tanzsommer Austria Tour” с Westlake Dance Center Performing Group. През лятото на 2012 г. става една от 8-те американски участнички в “The Mobsters Way” – шоуто на “Monsters of Hip Hop”, на чието турне в момента е асистент. Андреа работи и към танцовата агенция “Go to Talent” в Лос Анджелис и преподава в световноизвестните студия за хип-хоп “Debbie Reynnold’s”, “Millennium” и “Movement Lifestyle”. Нейна хореография е избрана да се играе в Disneyland, Калифорния и на “RDADance America Festival”.

 

 

Записването за Танцова работилница 2013 е на http://ilievdance.org

 

 

3 април, галерия Credo Bonum, 19.00 ч. – среща с хореографите от училището „Ейли“

 

5 април, Модерен театър, 19.00 ч. – Surfacing, спектакъл на VON HOWARD PROJECT

 

7 април, Театър „София“, 19.00 ч. – Sneak Peak, закриващ спектакъл на Dance it! 2013

Танцова работилница Dance it! е единственият по рода си формат, който дава възможност на танцьорите в България да се докоснат до високия професионализъм и майсторство на хореографи от най-престижните училища и компании за танцови изкуства в света, като в същото време има изключитело практическа насоченост. Проектът традиционно се провежда всяка година, като е разделен на пролетна и есенна/лятна сесии. До момента се радва на все по-голям успех, като през 2012 г. близо 200 участника станаха част от едноседмичните танцови маратони.

 

В края на Танцова работилница петима от най-добрите участници ще спечелят летни стипендии за обучение в САЩ, изцяло на разноски на Фондация «Танцово Изкуство – Илиев» и благодарение на финансовата подкрепа на Фондация «Америка за България».

 

Фондация „Танцово изкуство – Илиев” е организация с международна дейност, създадена през 2008 г. от Петър Илиев, български хореограф и преподавател от Чикаго, работещ в България и САЩ. Екипът на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” вярва, че талантливите хора са национално богатство и търси всички възможности да подкрепя танцовите таланти на България по пътя на тяхното професионално израстване.

 

 

 

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.