Мизерници!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Мизерници!Раул Глабер: „Противниците на възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове на историческото му място и в историческия му вид излагат откровено идеологически мотиви. Това според тях било проява на „новия архитектурен консерватизъм“, радетели на който били Орбан, Тръмп, Путин, Ердоган. „Архитектурният консерватизъм“ бил „инструмент на крайно дясното“. Това било опит да се реконструират места от миналото, да се възстановят минали ритуали и да се актуализират териториални претенции. Това тествало границите на обществената търпимост по тези въпроси. Това било „култ към смъртта“.

Възстановяването щяло изкуствено да засили „националистически наративи и фолклорни теми“. През 2017 40-годишните архитекти от WhATA написаха, че „издигането на такъв паметник през 21 век би било красноречив националистически жест“. Един от писалите на стената на кмета Терзиев определя противниците на Мемориала, очевидно и себе си, като „част от обществото, което днес счита идеала за националната държава като вреден“.
Очевидно е, че кметът Терзиев, избран с гласовете на уж десни хора и на уж потомци на репресирани от комунистите, е изпълнил заданието на новите леви, на новите интернационалисти и ново-старите нихилисти в българското общество.“

 

***

 

Това беше от Раул Глабер, сега от мен:
На всички тия нео- комсомолци с техните смешни и наизустени клишенца ще им кажа само едно: да идат и да кажат това в Ипър, Белгия, където всяка вечер в 20 ч вече 100 години и кусур, повтарям ВСЯКА ВЕЧЕР, не веднъж годишно, не и веднъж месечно, не и веднъж седмично, а ВСЯКА БОЖА ВЕЧЕР се събират хора от цял свят под огромните плочи с имената на загиналите в Първата световна война, водят и дечица и се поднасят абсолютно всяка вечер венци и цветя.
И това се прави тържествено, с военна духова музика, с гайди и пр. Същото е и пред Триумфалната арка в Париж, макар че там не е всяка вечер.
Боже, откъде се пръкнаха тия нагли, невежи келешчета със самочувствие до небесата?
То келешчето му с келешче не вижда по-далеч от пъпа си и от снобско- провинциалния си стобор, ама самочувствие да видиш!
Мизерници!

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.