После се чудим защо Азия ни изяжда с парцалите

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Владислав ПаневИма лека промяна в Брюксел след европейските избори и според мен е за добро. Депутатите са гласували да се отложи с 1 година регламента, според който се забранява на търговците да пускат на пазара в ЕС стоки, чието производство се свързва с изсичане на гори за обработваема земя.

Фирмите трябва да предоставят геокоординатите на площите, на които се отглеждат кафе, какао, соя, дървесина, говеждо, палмово олио и гума, за да докажат, че са устойчиви. Всичко това свързано със създаването на нова огромна бюрокрация, която да дава сертификати, да забранява, като цяло да слага печат благонадеждност.

 

Защо според мен отлагането е добро и не е антиекологично? Първо, това е огромна пречка за свободната търговия. Тя ще доведе до обедняването на държави от Третия свят и допълнителното навлизане на страни като Китай в техните икономики. Обезлесяването няма да спре от такава мярка, просто потоците от стоки ще се насочат извън Европа. А сложното сертифициране за внос в съюза ще доведе до допълнителна инфлация тук. Цените на какаото например растат бурно и без това. Това ще усили натиска върху тях. Хапва ли ви се шоколад от 10 лева?

 

Изходът от порочния цикъл бедност – обезлесяване е задълбочаването на икономическите отношения с развиващите се страни, а не отстъпването на терен на китайците. После се чудим защо Азия ни изяжда с парцалите. А там много не се съобразяват с нетарифни норми. В Африка средната класа расте, с това и съзнанието за опазване на околната среда. И това трябва да се поощрява с взаимноизгодно сътрудничество. За какво да ги връщаме в първи клас като се самонаказваме с допълнително инфлация? За цели, които не могат да се постигнат така? Ще се окаже пак, че сме играли добре, ама сме нямали шанс.

 

Африка и Азия са бъдещето. И Европа има нужда от нов подход, за да може през Средиземно море да пътуват кораби със стока (в двете посоки), а не пълни с мигранти.

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.