Ще бъдат ли напазарувани на сбогуване евтино някои партийни къщички

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Като на ленински ударен трудов ден членовете на кабинета „Станишев“ изгласуваха рекорден брой точки от последния си дневен ред във властта. В четвъртък, 9 юли, къде при открити, къде при закрити врати, в Министерския съвет бяха взети скандални решения за спасителни назначения на свои хора на топли доходоносни места, за финални имотни операции. Засега това излезе на светло, а има ли и друго тепърва предстои да разберем. Запознати например твърдят, че в тия дни на междувластие напускащите кораба управници „три в едно“ са подготвили реализацията на поне две сладки сделки, свързани с направените в края на април изменения в Закона за държавната собственост. С тях бе дадено правото на Министерския съвет, без публичен търг или конкурс, да продаде на парламентарно представените партии сградите на техните централи.   

Според регламента продажната цена на въпросните имоти се определя от експертни оценители, като обаче се приспадат разходите за извършените до момента подобрения на обекта. Излишно е да се коментира чии любимци биха били избраните оценители. Забележителното е, че на практика министър-председателят в качеството си на шеф на МС и продавач ще парафира сделката за продажбата на сградата на БСП и едновременно с това ще сложи подпис и в качеството си на партиен шеф и купувач!  Подобен просташко нагъл конфликт на интереси цивилизацията не познава. Цялата опозиция скочи срещу него, но естествено загуби предварително обречената битка.

Не са необходими кой знае какви брокерски познания, за да се разбере смисъла на далаверата. Като се има предвид, че всички тези имоти се намират в идеалния център на столицата, не е трудно да изчислим, че ако един от тях на търг би достигнал да кажем цена от 100 мл. евро,  а удобни експерти го оценят на 10 милиона и приспаднат още 5 за разни подобрения, каква апетитна хапка се заформя. Точно такава се опитват да лапнат Станишев и Доган (Сакскобургготски ще не ще изпадна от групата). Въпреки секирата, която шокиращо им удари изборният резултат от 5 юли. Победителите обаче не бива да си правят илюзии – вън от съмнение е, че оценките и документите за сделките отдавна са готови за подпис. Нищо чудно и той вече да е сложен. Правозащитните органи и новото правителство разполагат с достатъчно юридически механизми да стопират замислената „сезонна“ разпродажба на „Позитано“ 20 и на „Стамболийски“ 45. Остава наистина да го пожелаят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.