Лакмусът Шаламанов и хибридната реакция

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Лакмусът Шаламанов и хибридната реакцияПредизборно руската пропагандна машина пренася информационната си война срещу България на наша територия
С оповестяването на проекта за военна стратегия „Визия 2020: България в НАТО и европейската отбрана“ и обсъжданията преди срещата на върха на НАТО в Уелс, служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов докара до амок привържениците на путинската империалистическа политика в България.

За тях е известно първо, че не са малко, второ, че в стремежа си да защитят руските политики и интереси са готови и на сън да пожертват българските и трето, че крайната им цел, която отдавна не крият, е изваждането на България от ЕС и НАТО и вкарването й в евразийските проекти на Кремъл. Действията им са абсолютно потвърждение на тоталитарната постановка от миналия век, че целта оправдава средствата. Твърдението ми се потвърждава както от предизборните действия на някои партии, така и от преминаването от сива към черна пропаганда в контролираните от тях и от агентите на ДС медии.

 

Безподобната „Атака“

Не съм изненадан, че сред партиите отново блесна „Атака“, чийто лидер Волен Сидеров покани за кампанията си не други, а представителния ансамбъл с хор и оркестър на руското Министерство на вътрешните работи и подозирания открай време за връзки с мафията певец Йосиф Кобзон. Случайно или не, той най-обича да си пее „мая страна, мая Балгария“. Ще му се, явно.
Нещо повече, на предизборния си плакат във Враца бившият депутат от „Атака“ и кандидат за нов мандат Венцислав Лаков бил изтипосал призива „За Русия – срещу САЩ и колониалното робство“, сякаш се кандидатира за руската Дума, а не за българското Народно събрание. Преображението на Лаков от автор на заглавието „Алчни старци излязоха на припек“ по време на работата му във в. „Демокрация“ до открит защитник на руските интереси и крайно левите популистки послания на „Атака“ наистина изумява с наглостта си.
В крайна сметка за Волен Сидеров и партията му ще бъде все по-трудно да убеждават обществото, че са български, а не руски националисти. Те сякаш забравиха, че мераклии да запълнят опразнената от тях ниша има в изобилие.

 

От сиво към черно

Веднага след оповестяването на проекта за „Визия 2020″ в един претендиращ за коректност всекидневник излезе громяща статия под заглавие „Антируската истерия е абсурдна“. Неин автор е небезизвестният доцент Йордан Величков – бивш, преминал през следствието и прокуратурата, висш дипломат, офицер от Военното разузнаване към ДС, създател и лидер на Съюза на патриотичните сили „Защита“, пак бивш депутат от „Атака“, а сега преподавател по Международни отношения в два университета. С тон на гръмовержец той громи заложените в първоначалния проект на документа тези, че Русия води хибридна война в Украйна, че е потенциална заплаха за България, с която води информационна война и пр. Похватите, които използва доцентът, са до болка познати от практиките на ДС, като се започне с личните, целящи унижение нападки срещу министър Шаламанов, премине се през „пренасянето на огъня“ към президента Плевнелиев и се завърши с внушенията, че всичко е написано така, за да се сервилничи пред Вашингтон и в „услуга на чужди интереси“. Познато, нали!
Доцент Величков нито е глупав, нито е слабо информиран и затова не може да не знае как подвластните на Кремъл медии, а те са най-големите в Русия, от години представят България като жертва на евроатлантическия й избор, как чертаят убийствено мрачни перспективи пред страната ни с презумпцията, че Русия е загрижена за нещастните българи, но и нейните граждани, и онези, в „близката чужбина“, да си имат едно на ум. Кой ръководи споменатите медии, също не е тайна.
Естествено, в статията на доцента не се казва и дума, че заложените във „Визия 2020″ позиции са ни-повече, ни по-малко официалните позиции на НАТО, но за сметка на това се твърди, че „нашите искат да обявят война Русия“, че „Русия едва ли не се готвела за хибридна война“,както и че „само пълен политически примитив може да твърди за някакъв бъдещ военен сблъсък с Русия“.
След като за целия демократичен свят стана ясно, че Русия не се готви за, а от месеци води хибридна война, която събуди съюзниците от Вашингтонския договор, то със сивата си пропаганда офицерът – доцент явно възприема не друг, а читателите на вестника за примитиви.

 

Черните краски

Те се разляха по страниците на издавания от небезизвестния Николай Малинов вестник „Дума“. Да, същият онзи бизнесмен Николай Малинов, депутат от БСП, който наскоро призова Русия да продължи завоевателния си поход от Крим към Балканите, в частност към България. Закърменият с рубли русофил сега пусна текст под заглавие „Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу „Ислямска държава“. Ама кой го е казал, кога го е казал – няма значение. Четете и вярвайте, думам ви!
Стигна се до там, че от прессекретариата на държавния глава не само трябваше да опровергаят лъжата, олицетворение на черната пропаганда, но и да предупредят за очевидното: „използването на тези методи… в крайна сметка може да доведе до дестабилизиране на политическата система, на държавата като цяло и да предизвика паника и смут в обществото“.
Ами при очертаващата се загуба на БСП на предстоящите избори, май точно това се цели и то без оглед на средствата.
Едно трябва да бъде ясно – поне четири значими партии у нас са готови да защитават повече руските интереси, отколкото българските. Приказките им, че те съвпадали в по-голяма степен и са по-важни от принадлежността на страната ни към евроатлантическата общност са още един елемент от проруската черна пропаганда, в крайна сметка и елемент от хибридната война на Русия срещу демократичния свят.
Не знам дали г-н Шаламанов е очаквал ефекта, който постигна, но реакцията е показателно хибридна и червена…

 

 

Снимка: Министерство на отбраната

 

 

+ФорумЪт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.