В ОЧАКВАНЕ НА СИНИЯ РЕНЕСАНС

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

 

Казано в едно изречение: С изборите за председател, които проведе успешно, СДС направо “изби рибата”. Едно е сигурно – Станишев и компания ги чакат нови будни нощи. До преди седмица, формално, основният им дразнител бяха Бойко Борисов и партията му ГЕРБ. Сега на “Позитано” 20 ще трябва да си спомят неприятната тръпка, свързана с “Раковски” 134 отпреди 12 години.
Случи се нещо наистина безпрецедентно за българския политически живот. СДС проведе пряк избор с национални измерения, на какъвто не е способна нито една друга партия. Как ви се струва, възможно ли е такова нещо да се случи в БСП, НДСВ, ДПС, ГЕРБ, ДСБ и т.н.? Отговорът е “не”, а причините за отрицанието са повече от ясни.

Лидерът на СДС Пламен Юруков, при всичките му кусури и трески за дялане, не само се оттегли достойно, но преди това успя да прокара нов, демократичен устав на синята партия и да организира самите избори. Най-голямата глупост, която би могло да направи новото ръководство, е да го изолира при формирането на новите политики.

Шестимата кандидати за поста му, без изключение, проведоха толерантно кампанията си – без лични нападки и ровене в миналото, а с ясна посока към бъдещето. След победата на Мартин Димитров, вторият претендент в балотажа, Румен Христов, се изправи до него на пресконференцията и лично го поздрави пред журналистите.

 

 Особено важно е, че нито един от участниците в надпреварата не постави под съмнение резултатите от вота. Безспорна заслуга за коректността на процедурата има Владимир Кисьов. Споменавам го поименно, защото той е от малцината български политици, които предпочитат да си вършат работата тихо и извън светлината на прожекторите. Със същия стил Кисьов е известен и в Столичния общински съвет.

В деня, в който бяха обявени официалните резултати, дойде светкавичната реакция на Иван Костов и ДСБ. Поздравлението към Мартин Димитров съдържаше директна покана за сближаване на двете партии, дори с възможност за коалиране.

От една страна това е мехлем за душите на повечето привърженици на дясното, но от друга е първото сериозно изпитание за новия лидер. Не е тайна, че сред седесарите има много хора, които не могат да простят на Костов отцепването му от СДС и не без основание подозират, че той търси обединение, за да възвърне образа си на безспорен водач на десните. Възраженията в ДСБ срещу конкретни лица в СДС не са по-малки.

Мартин Димитров ще трябва да прецени много внимателно докъде и как СДС да си партнира със сродната партия. Неговата теза е, че обединението трябва да се търси около провеждането на конкретни политики, но още не се е произнесъл по основния въпрос: Ако изобщо се говори за коалиране, кога ще се случи то – преди или след парламентарните избори? Има ли вариант за пълно обединение на двете партии, или ще се търси създаването на обща парламентарна група, при запазване на партийната автономия.

Каквото и да се случи през следващите месеци, най-важният резултат от случилото се  е, че СДС успя да излезе от летаргията, доказа, че отново може да стане основен играч в дясното пространство и да бъде ядро на бъдещото обединение в рамките на ЕНП.

Ако Мартин Димитров подкрепи с твърдост демонстрираните си досега качества не само на експерт в икономиката, но и на ловък дипломат в политиката, ще спечели не само СДС. А ако и Иван Костов, и  Бойко Борисов проявят благоразумие, шансовете БСП и ДПС да изхвърчат с шут от властта, ще се увеличат многократно. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.