Автентичен среден…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Нови изпълнения на тримата „тенори“, пак пеят фалшиво

От Алеково време е ясно, че по нашите географски ширини, когато се говори за политика, моралните категории остават на заден план. Целият скандал около срещата на президента Първанов с вицепремиера Дянков е аксиоматично потвърждение на нелицеприятната истина. Последните аргументи в полза на такова твърдение ни даде лично лидерът на БСП Сергей Станишев, който в характерния си, напоследък, арогантен стил сравни мотивите за импийчмънт на президента, изложени от ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“ и РЗС с фиш от тотото. И за да не остави съмнение за интелектуалния и за моралния си капацитет уточни: „Правят постоянни циркове!“ Веднага напомням, че преди година той – Станишев, но все още в качеството си на премиер, се обърна към опозиционните, тогава, лидери с непристойното „Здравейте циркаджии!“ Е, на последвалите избори циркаджиите така го отвяха от властта, че клетият му социалистически мозък още не може да асимилира какво точно му се е случило на арената. Колкото до нелепиците, които продължава да ръси в общественото пространство, те просто не оставят място за съмнение относно капацитета му, в който отдавна се съмнявах. Във всеки случай опитите на Станишев да омаловажи, сега, профуканите в края на управлението му над 3 милиарда лева, са умилителни и достойни за съжаление. Особено ако ги съпоставим с критикарското говорене на БСП за финансовите проблеми на държавата днес. 
За разлика от хиперактивния социалист, в характерния си Кобургготски стил, Симеон умно се спотайваше през последната половин година.   Но както се знае – шило в торба не стои. Оказа се, че оценката на имотите около двореца „Кричим“, за които царската фамилия има претенции, се е умножила многократно и е достигнала 1,16 млн. лева. След като преди 10 г. тогавашният областен управител на Пловдив не допусна имотите да бъдат придобити по административен път, сега Симеон води дела срещу държавата. Самият факт, че новата експертна оценка е различна от старата не е фрапиращ, защото с годините цените на земята са се вдигнали. Фрапираща е разликата и точно тя ме навежда на мисълта, че вероятно не само царските юристи, но и финансистите на фамилията не са си губили времето. За разлика от онези, които трябва да защитят справедливостта и интереса на държавата.
А за третият коалиционен партньор просто не ми се говори. Ахмед Доган за сетен път доказа, че е имал собствена държава на територията на България. Потвърди се, че той наистина е управлявал гигантски финансови потоци, така както прецени, и не на последно място, че е играл активно с „Мултигруп“ и Илия Павлов. Гигантският за родните мащаби хонорар от 1,5 млн лева, който лъсна пред обществото през последната седмица, му е бил изплатен от Института по минно дело към „Минстрой“ – частен холдинг, чийто шеф е бившият заместник на Илия Павлов – Николай Вълканов. Любопитна подробност е, че самите хидротехнически консултации на енциклопедиста Доган вероятно ще се окажат непотребни, защото разработките по проектите, за които иде реч, съществували от преди трийсетина години. Справка – бившата зам. министърка по екологията от НДСВ Любка Качакова.
В едно демократично общество всеки може да тълкува фактите според собствените си разбирания, но никой не би трябвало да ги изопачава. За мен изложените тук „подробности от пейзажа“ са само поредното доказателство, че основно занимание на тримата политически „тенори“, управлявали България до средата на миналата година, е било да уреждат себе си и приближените им бизнес и политически кръгове. Резултатите за държавата днес са видни от всички, но ако правителството, прокуратурата и съдебната власт отново не предприемат необходимите действия, обществото пак ще се окаже с пръст в устата. С голям, морален, но и реален… автентичен среден пръст!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.