Нова лява партия редят до 20 януари?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Ултралевите в БСП искат да се цепят, защото вече не понасят
Станишев и компания

 

Броени дни след конгреса на столетницата, проведен в края на ноември 2008 г., представители на нейното ултраляво крило са обсъждали дали да не се отцепят официално и да регистрират нова партия, с която да излязат на изборите през 2009-а. Дебатът по въпроса се е случил по време на заседание на консултативния орган на фракцията в БСП, съобщиха за сайта „Форумът” отлично информирани източници.  Според закона обаче на избори може да се яви партия, която е подала документи в съда поне 6 месеца по-рано, а това означава, че тъмночервените трябва да обявят решението си най-късно до 20 януари.

От присъстващите 20 левичари против създаването на нова политическа сила са се обявили Янаки Стоилов и Александър Лилов.
Стоилов твърдял, че подобен ход ще разсърди твърдия електорат на БСП, защото червените привърженици биха приели подобни действия като политическо предателство.
А не е ли по-голямо предателството на Сергей Станишев, който води политика, коренно различна от очакванията на поддръжниците си, попитал един известен интелектуалец. Той заедно с други 17 бил твърдо „за” нова партия, която да заеме освободения от хората на Станишев ляв ъгъл в политическия спектър. Александър Лилов е много разочарован от политиката, която днес води тройната коалиция, начело с БСП. „Стратегът”, който успя да реанимира столетницата в първите години на демокрацията, още не може да преживее одесняването на сегашното БСП ръководство.  Но Лилов продължава да се надява проблемът да се реши отвътре.
Най-силни поддръжници на идеята за нова истинска лява партия са социологът Илия Божинов, екстелевизионерът Павел Писарев и председателят на Съюза на писателите Николай Петев.
„Не съм чул информация за подобно начинание. За мен стойностните хора в това крило на партията са Янаки Стоилов и Александър Лилов и съм убеден, че те никога няма да тръгнат в такава посока – към създаване на отделна самостоятелна партия“, заяви пред „Форумът“ членът на изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.