Работодател, който гази закона, да прежали 30 бона

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Санкциите за длъжностни лица се увеличават десет пъти

 

След дълги препирни, най-сетне в навечерието на Коледа народните избраници сколасаха да поднесат скромен сюрприз на трудовото население. На 11 декември 2008 г. те гласуваха окончателно на второ четене поредните поправки в Кодекса на труда. И тези изменения в трудовото ни законодателство, както сигурно вече никой не се учудва, се налагат от изискванията на Европейската комисия.

За какво иде реч в случая?

Съгласно новите нормативни текстове работодатели, които газят трудовия ни закон и не осигуряват на работниците си нормални и безопасни условия за работа, ще бъдат наказвани с глоба от 10 000 до 15 000 лева. Досега санкцията беше от 1500 до 5000 лева. Длъжностното лице, което конкретно е виновно за неспазването на кодекса, ще плаща от 2500 до 10 000 лв., при досегашни от 250 до 1000 лева. Прегрешилият може да подлежи и на друго наказание – при повторно прескачане на правилата касата му ще олекне с от 20 000 до 30 000 лева.

С 10 000 лв. ще бъдат санкционирани и онези работодатели, които наемат работници без трудов договор.

 Много трябва да внимават и работодателите, които досега си правеха оглушки и не изпълняваха предписанията на контролните органи – или с най-различни хватки им пречеха да си изпълняват задълженията. От Главната инспекция по труда неведнъж са казвали, че много често когато нейни експерти отидат на проверка в даден обект, работодателят укрива изискваните документи. Покрива и самите аргати – по мазета, по кафенета… Къде ли не? А в нередки случаи самият работодател също изчезва.

 Но ако това се случва след 1 януари 2009 г., откогато влизат в сила промените в Кодекса на труда, такива работодатели ще бъдат глобявани до 15 000 лв., а при рецидив – до 30 000 лева.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.