ШКОЛАТА НА ГРИГОР ШОПОВ ИМА ДОБРИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Григор Шопов„Майор Деянов, Велински и Митко Бомбата седят в Южния парк и си пият бира на свечеряване. По едно време се чул някакъв шум в храстите.-
-Ще ида да видя какво стана.-казал полицаят Велински и отишъл в храстите.
Чул се тъп звук и след малко Велински се върнал с цицина на главата мълчалив и сърдит.
-Остаряваш батка!-подхвърлил Серго и отишъл в храстите.
Чули се два тъпи звука и майор Деянов се върнал с две цицини на главата още по-сърдит и мълчалив от Велински.
-За никъде сте без народа!-подхвърлил Митко Бомбата и се запътил към храстите. Оттам се чули тъпи звуци, псувни и охкания. Връща се Митко Бомбата целия в цицини. Псува и плаче.
Майор Деянов и Велински го погледнали и го попитали:
-Абе, Митко, как можа да я настъпиш толкова пъти тази мотика?“ 
Виц от края на 60-те години, когато даваха сериала „На всеки километър“ 

Когато една система стане невъзможно да се развива, оптимизира и шлифова значи се е изчерпала и трябва да се смени с друга. Това особено се отнася за затворените системи. Те бързо се изчерпват и трябва да се сменят. Вярно, в началото затворената система тръгва по-бързо, но тя няма пред себе си пространство, за да увеличава скоростта и фронта си и се връща бързо в изходна позиция.  Комунизмът, фашизмът, националсоциализмът и останалите техни варианти доказаха това многократно. Тези, които имат памет и някаква интелигентност разбраха това и тръгнаха по пътя на отворената демократична система.
У нас нещата, както обикновено, се развиха по нашенски. Нашите доморасли политичета, подхвърлени от една група стари ченгета и номенклатурци за избор във властта от олигофренизирания български избирател непрекъснато създават нови Митковци и така се въртим в кръг повече от 20 години. Хензел и Гретел пускали камъчета и трохи, за да си отбележат пътя, за да могат да се върнат, а ние и това не правим. Затова обикаляме в кръг като заключени мотоциклети. И ако тези дечица са били на 7-8 години, то ние не сме дорасли и до тях..
Тъжна работа, ще кажете, като прочетете горните думи.
Тъжно е, но това не е всичко.
Всички досегашни „партии“ и „коалиции“ на практика се опитваха да усъвършенстват стария провален социализъм. Затова и запазиха старите социалистически институции, централизиращи властта и опитващи се да налеят в една кофа две кофи вода без да се разлее. Така се стигна до оксиморона „български политик“ Нещо повече, този оксиморон се разви и дадохме на света още по-оригинални безсмислици и абсурди.
Например, имаме заслугата да реализираме „цар-министър-председател“, „безработен-министър-председател“ и накрая „пожарникар-полуцар“
Така постепенно ще стигнем до оксиморона „Цветан Цветанов-вицепремиер и министър на МВР“. Момчето не е нито експерт по въпросите на вътрешните работи, нито политик. Така никой не може да каже в качеството си на какъв е направен вицепремиер и министър. Тази загадка няма да намери решението си никога.
Опозицията пищи, че държавата е полицейска. Не знам дали точно БСП и ДПС имат право да говорят такива приказки. По скоро-нямат. По времето на т. нар. „социализъм“ полицейщината беше доведена до небивали върхове. Както казваше героят в един филм, че ще подреди гостите си : „роднина милиционер, роднина, милиционер…“

Липсата на реформи остави полицейската машина недокосната. Ужким разформироването на бившето VІ-то управление на практика беше прах в очите. Една значителна част от „шестаците“ отидоха в новосъздадената тогава ЦС БОП /по-късно ГД БОП/ , НСС, полицията, НСО и политическите партии. И до днес Цвятко Цветков, например, кадрува и интригантства в БСП независимо от това кой е председател на партията им. И до днес възлови постове в силовите държавни структури се заемат от бивши ченгета от ДС. Толкова ли за 20 години нито една партия не си създаде кадри, които да заменят старите ченгета, нито се опитаха да направят структурна и тематична реформа в МВР и службите.
Последният шеф на ДС беше Григор Шопов. За него се носеха легенди, че той е човекът най-близо до Живков, защото знае всички за всички в тази държава. Слухтенето, компрометирането и изнудването на партийните и административни кадри вървеше с пълен ход. Щафетата поеха хора като Цвятко Цветков, Георги Ламбов, Бриго Аспарухов, Атанас Атанасов, Кирчо Киров, Иван Драшков, Павлин Димитров, Петко Сертов и много, много други. Същото ставаше и по.места.На практика, ДС продължи да съществува и да върши същите задачи и да докладва за лоялността, личния живот и бита на политици, административни началници, журналисти и обикновени хора, несъгласни с политиката на управляващите.
Спортистът Цветанов не остана по-долу. Със съгласието на своя патрон Бойко Борисов той успя да вкара във всички институции свои доносници, които ежедневно го информират кой какво прави в съответните ведомства. Това го имаше и по времето на Григор Шопов. Но никога неговите ченгета не бяха на ръководни постове в министерствата. Защото в момента, в който станеха номенклатура на ЦК на БКП отпадаха от употреба. А сега това не се спазва. Което осакатява административната и оперативна работа на институциите. Не може по препоръка и настояване на министъра на вътрешните работи да бъдат назначавани на висши постове хора, които нямат нито знания, нито умения за работа на високо ниво, а всъщност друг да им върши работата, а те да пишат донос след донос. Никъде в закона не е дадено правота на министъра на МВР да решава кой къде да бъде назначен. Такъв нормативен акт НЯМА? Това, което върши Цветанов е грубо нарушение на законите и това трябва да бъде незабавно премахнато, а той да бъде подведен под отговорност. Ако искат да следят корупцията във ведомствата да се обърнат към Парламента и да внесат закон за назначаването на оперативни работници и агентура в държавните институции. Така ще може да се осъществява парламентарен и обществен контрол.
Всичко това става със знанието и подкрепата на премиера, който, естествено, не вижда нищо противоконституционно и противоправно в това.. Толкова му са интелектуалните възможности на горкото. То си живее в един измислен свят, където се изживява като Робин Худ, Вилхелм Тел и Индже войвода. Той си измисля правила и сцени, той си пише сценария и действа както му щукне в момента. За него законите не важат, защото той е над тях. Поне така си мисли, ако това може да се нарече мислене.
Още по-странно е, че това го знаят доста хора, но не им прави впечатление. Освен ако са потърпевши.
А духът на Григор Шопов пърха като червено колибри и се радва на последователите си

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.