Професията „журналист“…. призванието „журналист“, „политик“, „обществен деятел“ и родолюбието…

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

1989 (архив: Джони - Георги Димитров)Често чуваме негативни коментари и упреци към обективността на нашите журналисти, коментатори и медии! Говори се за партийни и лобистки поръчки в медиите, говори се за страх на журналисти и медии!
Жалко, защото в началото на „демутратичния преход“ дори европейските медии говореха за „голямата свобода“ в бг медиите (после стана ясно че свободата е била хвалена, защото вместо да търсят истините, медиите ни не спират да лаят по…. червените, не виждайки основните механизми за разбиване на държавността и законността).

Вярно, че е трудно и опасно журналисти да търсят отговори на въпроси, които водят дори до убийство….. не само до пребиване или заливане с киселина! 

Кои са въпросите табу, по които никоя медия не смее да пише, или да прави разследвания?
– При „свалянето“ на Тодор Живков България имаше много добро финансово състояние (лъжа е, че 13 милиарда дългове са се били натрупали, защото тези пари бяха получени в последния момент и просто бяха изнесени в куфарчета, или чрез семействата на „демократи“ като… жената на шефа на Подкрепа Трънчев и други).
– Българската държава притежаваше огромни акции в световноизвестни и богати западни фирми (днес това са „частни“ акционери от България) и никой не го е грижа как са станали кражбите и разграбването на държавната собственост!
– Канада, Англия, Щатите…. се напълниха с бивши номенклатурчици с много пари (куфарчетата и преводите?), и никой дори не го написва някъде по медиите, камо ли да зададе въпроси!
– Бивши „големи“ демократи разбиха народното стопанство (като Пушкаров дето казваше -Ние сме тук НЕ да градим, ами да рушим)….. разнасяха разни „жълти и други досиета“ (за пари и власт)….. и разбиха тотално състоянието и стабилността на държавата! ( после ги взеха като „консултанти“ в Щатски и западни фирми и „научно-финансови“ институции – като Филип Димитров, Ганю Стоянов, ….. че и дори … Фори Светулката – курварин и зловредник…. беше възнаграден).
В страната навлезе тотално продажност и ибрикчийство. Политиците ни откровено станаха нечии ЕНИЧЕРИ! И без комисионни и лични облаги, никой нищо не правеше за хората в държавата! Днес виждаме как дори жалки личности като Масларова и Емел Етем…. не ги гонят за кражби и предателства. Няма май депутат или политик дето да не е милионер !!! …… А дори и „комисията Кушлев“…. въпреки доста големите суми и конфискувани имоти….. не казва къде отиват парите и имотите ???

Медиите ни, естествено МЪЛЧАТ !
Мълчат дори по адрес на жалко нихилистичните дрънканици на Първанов (а и на други политици), че сме били „малка и слаба“ държава, която е длъжна да „слуша“ другите!
С две думи, прави се всичко за да се смачка малкото останало самоуважение на българите. А медиите ни помагат с непрестанното тръбене за „Бай Ганювщината“ и „Народопсихологията на Българина“ – като всички общочовешки негативни качества се обявяват за ТИПИЧНО БЪЛГАРСКИ !!!
На запад и по света имат също литературни произведения, описващи простаци и използвачи, но когато говорят за народа и държавата си….. хората изтъкват положителните неща (под страх от подигравки и оплювки в медиите им). Пък в държавите им има съдилища, които лесно могат да осъдят някого за НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО и обида на националното достойнство на гражданите !!!

У нас…. модата е да ЛАЕМ ПО ДЪРЖАВАТА СИ! Като че ли не сме и ние виновни за това, че държавата ни е „окупирана от продажници“ и че сме забравили (ако някой ни е напомнил), че демокрацията не е „закон валиден винаги“ и „внесен от силните“, ами е просто НЕПРЕКЪСНАТ ПРОЦЕС на борба и битки срещу егоисти и корумпирани!!!
…..Разбира се, има и „гражданска активност“ като…. платените от някого си „палатков лагер на демократите“ , „защитници на кучето Мима“….. И никой не се СЕЩА просто да види ЧИИ интереси обслужват оркестрираните „акции на гражданска активност“. Щото имаше и стотици хиляди подписи под „неодобрени“ референдуми и искания на народа… Но….. изчезнаха някъде просто, без следа и журналистически коментари!

Не, че нямаме и „родолюбиви“ движения и партии – като Атака, да речем! Но няма и кой да види как дори и те не искат дума да кажат за „татаро-черкезкия“ ген на „ТУРСКАТА ПАРТИЯ“ ДПС! Лаят като кучета за дреболии (с цел единствено да разпалват омраза и нетърпимост), но „пропускат“ реални закононарушения и продажнически акции в полза на турските секретни служби например!
– Ето ви и тук един два примера: – Прикриват се умишлено исторически архиви, книги и журналистически статии от осемнайсти век, от които се вижда как по споразумение на Султана и Руския Император в края на Кримските войни е организирано „размяна на население“. И на мястото на изселени от Лудогорието, Видинско, Кърджалийско…. тук са заселени татари, черкези и други мюсюлмани от Руската Империя на мястото на изселени българи (днес им казват бесарабски и кримски българи, и никой не ги приема у нас – както в Израел, Финландия, Германия, Гърция… приемат етническите си сънародници).
– За справка можете да намерите статии от Георги Сава Раковски, Христо Ботев (Примери от турското правосъдие) Панайот Хитов -„Как станах хайдутин“, Банатският професор етнолог Васил Маринов и многобройните му книги за историята, обичаите и надеждите на бесарабските българи „На гости у бесарабските българи“………..
Най-гадният съвременен пример за ставащото у нас е КОНСЕСУСНОТО ОБЩО мълчание по грубите АНТИНАЦИОНАЛНО насочени практики в населените с „турско“ малцинство региони – по-точно в ОБЩИНСКИТЕ ДЪРЖАВНО-АДМИНИСТРАТИВНИ интернет сайтове на общини и градове! Давам ви пример единствено с общинския сайт „КъркаалиХабер“ на община Кърджали!
В този сайт е почти невъзможно да влезе някой невладеещ ТУРСКИ език писмено и говоримо (особено във форума им, или в белязаната с турско знаме част). А според ЕВРОПЕЙСКИТЕ И СВЕТОВНИ спогодби, наличието на медии и сайтове с език на малцинството, са обвързвани ПОД ЗАПЛАХА ОТ ЗАТВОР…. със задължителен подробен и точен превод на всичко в медията и сайта на ОФИЦИАЛНИЯ ЗА ДЪРЖАВАТА ЕЗИК!!!
В „КъркаалиХабер“ обаче дори и при Българоезичните коментари четем изключително агресивни и ПРОТУРСКО агресивни коментари и призиви!!!
(А нашият „велик родолюбец“ Волен Сидеров….. нищичко не казва, нито пък и „стотиците проверки“, организирани от ГЕРБ уж срещу кмета на Кърджали… не откриват нищо АНТИНАЦИОНАЛНО???
Засега спирам, дами и господа, защото става дълго, пък е и много „опасно“. Бих искал да продължа по антибългарското поведение на Държавата с липсата на отношение и защита на български граждани насилвани, убивани, тормозени в чужбина (особено в Гърция).
Но за това бихме говорили ако се осмелят да публикуват размишленията ми дотук!
Бог да пази Родината ми! И народа ми!

Веско СТАНИН (из „емигрантски бележки“)

 

Снимка: 1989 (архив: Джони – Георги Димитров)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.