Един инфантил си играе с кибрита, прави локални пожарчета и си ги гаси

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

ПодпалвачЪт!ЕДНА ОБИКНОВЕНА ЧЕПАТА ДРЯНОВИЦА ЩЕ СВЪРШИ ДОБРА РАБОТА

Министерският съвет у нас винаги е бил функция на управляващата партия още от Освобождението. Принципът на избор на министри е бил предимно партизански и по удобство. Редки са случаите на хвърляне на оставки заради неизпълнени обещания или заради несъгласие с провежданата политика. Което означава, че честта и достойнството на българският министър са трудно забележими. Бих казал, съвсем незабележими. Несъществуващи. За комунистическите правителства да не говора. Те са силни в обещанията, но в изпълнението хич ги няма. Помня, когато през 1962 г. Първият секретар на ЦК на БКП и министър-председател Тодор Живков ми обеща, че през 1980 г. ще живеем в комунизма-охолно и безгрижно като Маджо и Георги Гергов. От крайния срок минаха повече от 30 години, а този хипотетичен комунизъм не само не се появи, дори на хоризонта, но и от социализма не остана нищо друго освен един смрадлив труп, който още управлява нещастната ни територия. Един бивш цар се опита да възкреси този начин на управление, но даде твърде кратък срок и, естествено, падна в нужника с главата надолу.

В момента ни управлява един пожарникар, който се е специализирал не да гаси огъня, а да го разпалва. По-точно си избрахме един инфантил, който си играе с кибрита и прави локални пожарчета и си ги гаси. След него вървят една групичка министърчета и възторжено викат „Барбекю! Барбекю! Носете бирата!“ А след тях вървят една тумба журналистчета и си варят кафенце на огънчето.

За липсата на субординация е писано толкова много, че накрая някой ще се сети и ще напише я трагедия, я комедия, я учебник по десубординация. Пожарникарят пали пожара, че няма да се строи АЕЦ „Белене“, а министърчето на МИЕТ препикава огънчето, че Шефът на пожарната не може да каже такова нещо. Министърчето на финансите изтърси поредната глупотевина, а пожарникарят вади маркуча и го полива с думите, че министърчето на финансите трябва да говори оптимистични приказки. Такава му била ролята. Министърчето без портфейл, щото е само на джобни, запали огънче за да пръцне и да си подпали на него пръднята, а Пожарникарят го налага по манерката и му прави поредното последно предупреждение.

Тези дни стана поредното огънче, подпалено от липсата на субординация в кабинетчето. Едно министърче на здравенцето избълва, че болният българин ще си доплаща 20-30 % за болничното лечение, а Пожарникарят се изцепи, че доплащане няма да има. В резултат на което бе набедено министърчето на финансите, че не ще да плаща. Също като в детската градина: Едно детенце вика „Честита Коледа!“, второ пее „Happy birthday to you!“, а трето дочуло от баща си нещо интересно и казва ядосано на останалите“ Да ви …майката!“ гордо, че го казва с необходимия патос.

Ето един показателен пример за неумствена достатъчност..

На 28 септември сутринта става ясно, че пациентите ще си доплащат 20 % от болничната помощ.

На 28 след обяд премиерът отсича, че няма да се доплаща.

На 29 сутринта „красивото като мисълта на Ленин“ Анче-Марийче изтрещя, че ще се доплаща 30 %. Когато водещите и цитираха думите на премиера тя заяви убедително, че още не се знае процента и точно това е искал да каже Великият Махленски Политик.

По нататък Анчето-Марийчето се оплете като петел в кълчища. Трябвало да се остойностят медицинските услуги и тогава щяло да се разбере колко процента ще се доплащат. Това трябвало да стане до есента на миналата година. А защо не е станало забрави да каже. Есента на миналата година кабинетът си беше същия. С дребни промени. В МЗ работят над 800 човека. Ако всеки чиновник беше получил задача да остойности по една услуга, сега щяхме за повече от година да имаме над 800 остойностени здравни услуги. Ако и трите хиляди чиновници от НЗОК бяха получили и те такава задача, сега щяхме да имаме 4 000 остойностени услуги. Бах ги в чиновниците, ако за една календарна година и кусур не могат да остойностят по една медицинска услуга. Че те за какво имат дипломи? За какво, всъщност, получават пери? Мно-о-о-го пари! Защо не стана до есента на миналата година? А до тази есен? Сатанишев и Доган ли са им виновни? Доган остойности цяла каскада, а те една клизма не могат да остойностят. Кой отговаря за това? Министърът и шефът на НЗОК. Ами чупката и на двамата! Паразити с паразити! Олигофрени, както сполучливо ги нарече един лекар от ИСУЛ.

Вижте сега какво става, братя и сестри.

Парите са взети от нас. За да ни лекуват. Но министърът и шефът на касата си ги връткат заедно с онова дребно момченце с тънко гласченце. Нас ни цакат и не искат да ни лекуват. Дават ни номерца, които след няколко дни ще ни ги завържат на големия пръст на крака в моргата. Те се бият, значи, за нашите пари, а ние си мрем, защото няма кой да ни лекува. МЗ и НЗОК имат инспекторат, имат счетоводен одит, имат Сметна палата, имат ДАНС, ГДБОП, икономическа полиция и какво ли не. Но те искат от нас да кажем кой мами в системата. Та като отидете утре при колегата на лекаря, дето сте го изкихали, да ви сложат диагноза „Смърт чрез клизма“ или нещо такова. Защо не закрият, тогава, всички тези служби, дето ние ще ги заместваме?

Още не мога да разбера защо не изплащат парите на болниците. Има бюджет. Има закон за бюджета. Щом не се изпълнява да бъдат наказани тези, които не го изпълняват. Сега около 40 болници съдят правителството за недоплащане. Съдът, естествено, ще осъди в тяхна полза, защото те са прави. А махленското политиче ще запищи, че съдът е лош. Съдът в случая не е лош. Просто селското ергенче му дава на тепсия повод да бъде съдът точен и справедлив. Дето се казва „Сам си го вкарах!“ И после сам се оплаквам, че нещо ми влезе отзад.

Подала ли е оставка Борисова сама или я принудиха ще се разбере. Тя не е толкова интелигентна, че да не го покаже в реакциите си. Ще помълчи ден-два и ще изпищи. Това е сигурно! Ще си остане в историята на мазалото, наречено „преход“ като реклама на електронната здравна карта, която не се знае кога ще започне да се създава, но щяла да протече задължително на три етапа. Не се дискутира кога ще започне или дали изобщо някога ще се осъществи, но непременно трябва да се направи на три етапа. Да я хване човек и нея и цялата политическа банда, че да ги бие и рендосва на три етапа. Тогава да видите как ще тръгнат нещата. Не само ще тръгнат, но и ще подтичват като пуле пред майка си.

Електронна карта, електронно правителство, електронна тояга и прочие простотии няма да свършат работа.

Една обикновена чепата дряновица ще е по-ефикасна!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.