Гражданското сдружение „ГЛАС” се готви за скок в реалната политика

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Кръстьо ПетковНа 19 октомври 2010 г., по инициатива на НГС „ГЛАС” в София се състоя работна среща на представители на националните ръководства на :

  1. 1.     Българска партия либерали;
  2. 2.     Национално гражданско сдружение /НГС/ „ГЛАС”
  3. 3.     Зелена партия;
  4. 4.     Национално сдружение РЕГИОН;
  5. 5.     Обединен Блок на Труда /ОБТ/ Български лейбъристи
  6. 6.     Федерация на свободните граждани.

Участниците в срещата обмениха оценки и позиции за икономическата, социалната и политическата /предизборна/ ситуация в България.

На срещата беше постигната принципна договореност за стратегическо партньорство между представените организации, с цел мобилизирането на гражданското начало в местната и централната власт и обединение за национална експертна програма за излизане от кризата.

 

По този повод „ФорумЪт” потърси за коментар зам.-председателя на сдружението проф. Кръстьо Петков.

 

Г-н Петков, какво означава всъщност тази среща: „ГЛАС” се ориентира към политиката, или нещо друго?

– Означава, че наред с експертната дейност Сдружение „ГЛАС” започва да се готви за разширяване на гражданското начало в изборите. За сега в местните избори – догодина. После ще видим.

 

Това ли ще са бъдещите ви партньори, които са присъствали на първата среща?

– За сега всички са кандидати за партньори. Поканихме именно тези, защото:

Първо, имаме сходни виждания и второ, държим на водещата роля на гражданските организации с експертен и регионален профил. А партиите трябва да подкрепят гражданското общество и да му служат, а не да диктуват условия.

 

А какво става тогава с т. нар. президентски проект, към който сдружението явно не е безразлично?

– Нас неправилно ни пришиват към подобен проект, въпреки че той не е публично обявен, нито представен в конкретна рамка. Времето не чака, затова вървим напред. Интересът към „ГЛАС” е налице, всяка седмица правим по няколко срещи в страната и създаваме граждански инициативни комитети. Най-често задаваният към нас въпрос е: имате добри анализи и пакет от антикризисни мерки, който е алтернативен на Дянковата, проваляща се стратегия.

 

И кой ще приложи вашата платформа?

– Не виждам друга алтернатива освен да отговорим: до тук бяхме само експерти. От тук нататък започваме подготовка на формация, която търси инструмент за реализация на нашите идеи. Разбира се нова партия няма да правим. Всяка от организациите, дала съгласие за участие в бъдещата формация, запазва своята организационна автономност.

 

Защо проведохте тази работна среща именно сега, не е ли по-добре да се изчака по-благоприятна обстановка – задават се протести, идва тежка зима, изобщо страшното за отънелия джоб на редовия българин тепърва предстои?

– От опит зная, че трябва да се действа преди да е станало най-тежко. А и използвахме визитата на проф. Димитър М. Иванов от Лондон в София. Следващата седмица си идва и Рачо Петров от Германия и продължаваме подготовката на програмния документ.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.