Момичета са висша употреба – дипломните скандали „Калина” и „Цветелина”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Хазарт„Хазартният” политик Спас играе „ва- банк” срещу прокуратурата и… май печели

С фалшивия ценз на 34-годишната му другарка в живота Цветелина всичко ще излезе ОК. А 60-годишният й спътник – ще е чест за проекта „АБВ”. За Калина – малшанс от германската магистратура…

 

Земеделско оранжево-зелено, с преобладаващо червено. Маскирането със всяка от тия свежи и подходящо избрани – за съответния моден политически сезон окраски, плюс задължителната парична лепта за вход, гарантирано ви вкарват на БАЛА. И то не къде да е – в оная престижна софийска сграда, над която пише: „Съединението прави силата”.

Което съвсем не означава, че при използването и на други цветове от дъгата, но със същата рецепта, няма да сте в бо –монд „дефилето”. Въпреки че е препоръчително да залагате на сигурното. А споменатите по-горе нюанси безспорно дават шанс за успех. Доказва го просперитетът в тия тънки сфери на уважавания бивш зам.-военен министър от кабинета „Станишев” и настоящ депутат от лявата коалиция – Спас Панчев. Един от достойните гъвкави политически играчи в BG-перестройката, изместил от лидерския стол в розово- оранжевата земеделска формация , някогашния вицепремиер на Жан Виденов – Светослав Шиваров.

Как става

 

номерът – не на „китайката”, на земеделеца

 

Панчев, да превзема „на ура” подстъпите към изпълнителната, законодателната и прочие „власт”? На тая магия „ФорумЪт” посвети достатъчно много време. През „текущата” 2010 г. публикациите ни по щекотливата тема бяха три – на 28 юни „В тарифата „искам да съм депутат“ сумата е седем цифрена?!”, на 29 юли   „Народни любимци с нежни имена. След „Тъпото” в топкласацията се подреди и „Лакомото”, на 1 септември „Спас и Цвети“* – депутатско-прокурорски трилър с дъх на хазарт и… още нещо…. А сега се налага и четвърта. Защото по ирония на съдбата (или „безхаберието” но правоохранителните органи в България) цялата, изнесена от „ФорумЪт” информация по въпросната тема, към днешна дата се навърза с друг скандал. При това с твърде нелицеприятно международно ЕС –звучене – фалшифицираната диплома на бившата шефка на фонд „Земеделие” Калина Илиева. И за да не се озадачават читателите ни – нерде Калинка, нерде Спас и неговата половинка, ще припомним накратко, че:

Описахме подробно гимнастиките, с които от „Позитано” 20 (срещу солидна кешова сума, дадена на нарочвания за партиен ковчежник Румен Петков) са редени листите на лявата коалиция при последните парламентарни избори. И още – как споменатият г-н Панчев, елиминира конкуренцията и влиза в светая законодателна светих . Разкрихме също причините, поради които при реденето на този пасианс печеливша карта е извадила и близката до сърцето на известния ромски ас Цветелин Кънчев – днешната 30-годишна народна представителка Милена Иванова Христова, а наивният лидер на комунистите Александър Паунов и експертът-банкер Стоян Александров са „издухали супата”. Подчертахме обаче, че аналогични жертви в името на млади дами прави не само политикът г-н Кънчев, а и колегата му – споменатият вече г-н Спас Панчев. От май месец насам, когато в медиите взе да се тиражира смущаващата информация, че той е „купил” фалшива диплома за висше образование на близката до сърцето му г-жица Цветелина Костадинова, назначена за експертка в

 

атрактивната Държавна комисия по хазарта

 

(ДКХ), г-н Панчев себеотрицателно (не дай Боже и парично), се опитва да изтрие лекето.

За беда, на 25 май 2010 г., из всички възможни инстанции е разпратен сигнал от Съюза на организаторите на хазарти игри, който алармира, че въпросната експертка не само няма легитимна диплома за заемания пост, но и в комбина с други отговорни „фактори” в хазартната комисия върти съмнителни далавери.

На 1 юни същата година, по искане на образователното министерство там са получени необходимите документи по случая „Костадинова”, подписани от зам.-ректора по учебната дейност на Великотърновския университет „Свети св. Кирил и Методий”. От тях се разбира, че през август 2005 г. задочната студентка от Габровския университет – Цветелина Костадинова, е подала молба да се прехвърли във Великотърновския като редовна, представяйки, изискваната за целта служебна бележка, че не е на държавна работа, а се труди в частната фирма „Софийска автогара” (собственост на небезизвестния бизнесмен Гриша Ганчев). Въпреки че по същото време молителката е на щат в атрактивната Държавна комисия по хазарта. Дребна подробност е, че освен това искане, е уважено и желанието й да вземе в престолния град обучението си за две години в една. И още – че данните от габровското учебно заведение за положените до момента изпити са всъщност на друга студентка с различен факултетен номер от този на Цветелина. Всичко това обаче не е пречка тя в крайна сметка набързо да се дипломира като „висшистка”.

Запознавайки се подробно с тая скандална фактология,в края на юни 2010 г. Инспекторатът към ресорното на ДКХ финансово министерство изготвя специален доклад. Съгласно поставената върху него

 

резолюция лично от министър Симеон Дянков

 

установените данни са предадени за компетентно разследване на три прокуратури – в София, Габрово и Велико Търново.

 

Дотук добре, даже чудесно – както е казал в популярния виц оня оптимистичен американец, дето стигнал до 15-тия етаж, падайки от 90-тия. Само че, в реалния живот, за разлика от падналата отвисоко екс-шефка на Фонд „Земеделие” Калина Илиева – заради фалшифициране на ценза си, аналогичното изпълнение на хазартната експертка Цветелина Костадинова е поето не от германски, а от български прокурори. А те се оказват царе по прехвърляне на топката и омъгляване на „траекториите” й. Какво се случва – съдете сами:

В Окръжна прокуратура – Габрово материалите на Министерството на финансите са пристигнали на 30 юли. Заведена е преписка№ 531/2010 г. , която на 2 август е препратена по „компетентност” на Районна прокуратура – Габрово. От там – пак по” компетентност”, преписката е отишла на адреса на Окръжна прокуратура – Велико Търново за : „Установяване на данни за престъпление по чл. 316 и чл. 308 от НК”, казано по простому за документна измама. Търновската окръжна праща преписката в тамошната районна, тя пък сезира местното МВР, което на 4 август образува ”производство” срещу Цветелина Тошева Костадинова .

 

В столицата също върви някаква дейност по случая

 

Под номер 2642/2010 г. в Софийска районна прокуратура (СРП) е заведена съответна преписка. Както поясни пред „ФорумЪТ” зам.- районният прокурор и говорител на магистратурата Руси Алексиев, въпросната преписка е решена с постановление от 20 септември и по „компететност” била предадена на Софийска градска прокуратура. Странното е обаче, че същата преписка 2642/2010, решена на 20 септември от наблюдаващата прокурорка от СРП – Мария Стойчева, според която дипломата на Цветелина Костадинова е легитимна(!?), всъщност се оказва препратена по „компетентност” на… Районна прокуратура – Велико Търново. Получавайки материалите там образуват пак преписка – номер 2770/2010 г. Късметът да я решава се пада на великотърновския районен прокурор Николай Иванов. На 29 септември 2010 г. той слага подписа си под постановление, в което се казва дословно следното:

„При извършена лична проверка констатирах, че на производство в ОД на МВР – В. Търново е ДП № ЗМ 164/2010 г. по описа на службата, образувано на 4.08. 2010 г. с постановление на ВТРП срещу Цветелина Тошева Костадинова – ЕГН(….), която в периода 20.07. 2005 – 31. 08. 2005 г. в гр. В. Търново пред служители на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – В. Търново, СЪЗНАТЕЛНО СЕ ПОЛЗВАЛА ОТ НЕИСТИНСКИ ОФИЦИАЛНИ ДОКУМЕНТИ – академична справка с № 1108/20.07.2005 г., на която е придаден вид, че е издадена от Иван Мирославов – изп. Директор на „Централна автогара” АД гр. София, КАТО ЗА САМОТО ИМ СЪСТАВЯНЕ НЕ МОЖЕ ДА Й СЕ ТЪРСИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ – престъпление по чл. 316, ал. 1 от НК. От изложеното е видно, че е налице хипотезата на чл. 24, ал.1, т. 6 от НПК, съгласно която не се образува наказателно производство, което налага по преписка 2770/2010 г. на ВТРП да НЕСЕ ОБРАЗУВА ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО И СЪЩАТА ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕНА.”

Това е положението. Забележителен прокурорски текст, на който германските магистрати могат само да му дишат прахта., защото явно са много по-назад с материала. Би било повече от любопитно обаче нашенските магистрати да дадат компетентното си становище по друга сходна „хипотеза” – ако едно лице СЪЗНАТЕЛНО се възползва от фалшиви пари, които обаче то самото не е изфабрикувало, пак ли няма да му се търси наказателна отговорност?

Междувременно злощастната Цветелина Тошева Костадинова в средата на септември тази година е уволнена дисциплинарно от Държавната комисия по хазарта. Решение, което тя естествено обжалва. А дали то е достатъчно добре изпипано, за да издържи пред съда, каквото твърдо намерение бе заявил за „ФорумЪт” юристът , председател на комисията Калоян Кръстев – предстои да видим. Неизвестно засега е и още едно важно нещо – какви мерки е предприел г-н Кръстев и към други служители от подопечната му институция, които наред с Костадинова също фигурират в сигнала на Съюза на организаторите на хазартни игри, подпалил цялата тая скандална драма. Защото

 

твърденията на браншовиците

 

хич не са за подминаване. Според тях Цветелина Костадинова, колежката й експертка по издаване на разрешенията Белослава Боянова, началникът на отдела за контрол върху хазартната дейност Пламен Георгиев и юристката от правния отдел Десислава Костова „с некоректното си поведение и злоупотреба със служебното си положение многократно са уронвали престижа и са формирали негативно отношение към ДКХ.” Споменато е и още едно ключово име – това на гражданката Нели Димитрова, напълно външен човек за хазартната комисия, но както се твърди „проводник” на „нерегламентирани” плащания. Всъщност Димитрова, без самата тя да има някаква фирма, обслужвала поне стотина фирми от хазартния бизнес, оформяйки документите им за различни искания, които впоследствие депозирала в комисията. За бързото им и успешно „прокарване” там естествено получавала от клиентите си съответни възнаграждения, част от които обаче отивала и в джобовете на цитираните по-горе отговорни държавни служители. Реална или не, корупционна или не – тази схема отвори главоболна работа и на прокурори, и на хазартния шеф Калоян Кръстев. Господ да му е на помощ, защото магистратите засега май не му помагат. И стават жертва на зловредните приказки, че са подвластни на парите на депутата Спас Панчев, който междувременно алтернативно и далновидно се вписа и в президентския възрожденски проект. Какво да се прави – рисковете на професията „политика”. У нас неизвестно защо я броят за „мръсна” дума.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.