Водна феерия

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

На 21 и 22 февруари на басейна на БФС се проведе Държавният Отборен Шампионат по синхронно плуване. Взеха участие общо седем клуба от градовете София и Варна.
Синхронното плуване е спорт, съчетал по един неповторим начин техниката на плувците и гмуркачите, гъвкавостта на гимнастиците и грацията на танца. Някои са го наричали воден балет, други – фигурно плуване, докато накрая е било утвърдено наименованието синхронно плуване.

Още в древен Рим са се провеждали водни демонстрации, които можем да наречем прародители на синхронното плуване. По време на празници млади момчета и момичета са танцували във вода, изпълнявайки синхронно различни фигури. Свидетелство за това намираме в аналите на древногръцкия поет Марциал. Той пише: “Юноши и девойки плуваха във вид на тритони и нимфи, образувайки с телата си красиви хороводи във водата”.

През годините подобни демонстрации по фигурно плуване, под музикален съпровод, са предхождали и състезанията по плуване в страни, в които има утвърдени традиции в този спорт. За пръв път самостоятелни демонстрации по фигурно плуване се провеждат в края на 19 век във Великобритания.

Също там през 1932 година е проведен и Първият европейски шампионат. Състезателно синхронното плуване започва да се практикува в САЩ от 1945 година, а през 1952 година на олимпиадата в Хелзинки този красив спорт намира и широко международно признание.

В нашата страна първите демонстрации се провеждат през 1960 година. След това все повече момичета започват да проявяват интерес към този спорт и да пълнят малкото басейни в страната ни.
През 2004 година, на олимпиадата в Атина, България за пръв път взима участие в олимпийски форум по синхронно плуване. Дуетът Ася Анастасова и Богдана Зарева, ръководен от треньорката Ирина Димитрова представят достойно страната ни.
В настоящия момент в България има 7 клуба по синхронно плуване. На малкото, годни за тази цел, басейни ежегодно идват малки момиченца, запленени от красотата на водния танц. За съжаление обаче спортът не е особено популярен и в състезателните дни трибуните са пълни предимно от близки и приятели на състезателките, което е жалко, защото тази водна феерия носи истинска естетическа наслада. Така че ако някой път случайно чуете, че се провежда турнир по синхронно плуване и имате малко свободно време – надникнете на басейна, няма да съжалявате.

 

Снимки: Таня Емануилова
прикаченото видео е от олимпийските игри в Атина 2004 година – изпълненията на дуета Ася Анастасова и Богдана Зарева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.