„Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Участници в младежкия литературен конкурс на Център „Алеф”Пандемията провокира младите хора да осмислят цената на човешкия живот

• Рекорден брой участници в младежкия литературен конкурс на Център „Алеф” „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

• Конкурсът надхвърли границите на България

В условията на глобална пандемия младите хора проявяват по-голям интерес към темите, свързани със спасяването на човешки живот.

Това проличава от рекордния брой участници в тазгодишния международен литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Темата „Ще ви разкажа за моя спасител” вдъхнови 120 млади творци от всички краища на България. В първия етап на осмото издание на конкурса – за български младежи заявка за участие направиха ученици от 38 населени места в страната.  Най-много разкази са получени от Бургас, Гоце Делчев, Пловдив, Русе, Шумен, Хасково, Самоков и София.

Младите разказвачи не се уплашиха да съпреживеят трагедията на обречените на депортация и унищожение евреи в годините на Холокоста и драмата на техните спасители. В разказите си те възкресяват редица примери за достойно поведение, саможертва и героизъм. В творбите им е описан подвигът както на българи, удостоени от мемориала на жертвите от Холокоста „Яд Вашем”, Израел с титлата „Праведник на народите на света”, така и на хора, незаписани в този списък, познати за малцина. Някои от авторите са изградили дори събирателен образ на „спасителите”. Други запознават читателя със спасители извън пределите на България – словаци, чехи, немци,украинци, испанци.

Конкурсните произведения на българските ученици вече са ръцете 5-членното жури. То ще номинира 20-те най-добри разказа, от които ще бъдат излъчени победителите.

Членовете на журито са старши експертът в МОН Радостина Николова, Румен Леонидов – поет и издател, Асен Йорданов – журналист, поет, Алберта Алкалай- председател на център Алеф . За първи път тази година в състава му е включен и специалист по етно религиозни конфликти – писателят Георги Бърдаров.

Литературният конкурс, организиран от център „Алеф”, за своите осем години съществуване доби изключителна популярност и престиж в страната, вгради се и в държавната образователна програма като помощник в извънкласните дейности по история, литература и гражданско образование.

Тази година  литературната надпревара надхвърли границите на България и вече е със статут на международен конкурс. Вторият етап на конкурса – за чуждестранни участници вече е в ход. Срокът за подаване на конкурсните творби от чужбина е до 1 май. Според  регламента те ще бъдат оценявани и класирани в отделна категория.

Както е по традиция, награждаването на победителите ще бъде на официална церемония в Бургас през месец юни 20121, на която ще бъдат поканени всички отличени творци от България и чужбина на разноски на организаторите.

Осмото издание на литературния младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на  Министерството на образованието и науката,  Националния дворец на децата и Община Бургас. Партньори на състезанието са  Словашкото министерство на образованието,  Посолството на държавата Израел в България,  къщата-музей „Ане Франк” в Амстердам, Нидерландия и Музеят за историята на полските евреи „Полин” във Варшава, Полша.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.