Една година Арт галерия „Даниела Стойкова“ с изложбата „Вдъхновение“

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Една година Арт галерия „Даниела Стойкова“ с изложбата „Вдъхновение“Кокетната Арт галерия „Даниела Стойкова“, намираща се в сърцето на София, на ул. Цар Асен 61, близо до Метростанция НДК, се готви за своя първи рожден ден.

По този повод на 7-ти декември, четвъртък, от 19.00 ч. Ви каним на изложбата „Вдъхновение“ с творби на художник Даниела Стойкова – вдъхновител, създател и щастлив собственик на галерията.

Изложбата „Вдъхновение“ включва голям брой нови картини, плод на творческата себеотдаденост и неукротимата фантазия на Даниела, която с неподражаемо трудолюбие е изпяла в тях душата и сърцето си. Не случайно казвамe изпяла, защото четката на младата художничка не просто рисува нейните емоционални състояния на възприемане на света, а свири и пее в картините, смело размесвайки маслените бои с чувствата, мечтите и сънищата. Така се раждат невероятно ярките, чисти и искрящи тонове и нюанси; необичайните, но хармонични контрасти; причудливите, нежни, пастелни, или кристални цветове, с които Даниела рисува залези и изгреви, пролети и есени, летни и зимни пейзажи.

На първо място в изложбата „Вдъхновение“ са снежните, зимни картини с пейзажи на заспали под снега гори, планински хребети и хижи; заскрежени край речни или край езерни брегове, които ще ви изумят с феерия от цветни нюанси, въпреки хегемонията на белия цвят. Ще ви дарят с добри мисли и намерения. Редом с впечатляващите зимни пейзажи тук са и веселите коледни картинки – миниатюри с пасторални сюжети, персонажи и коледни мотиви.

Свое запазено място в изложбата имат творбите, родени от спомена за лятото и морето – любими мотиви в изкуството на Даниела Стойкова. Изгревите и залезите край морския бряг са много цветни, приказно-вълшебни и омагьосващи, и най-вече – разпознаваеми като стил Характерно за морските пейзажи е разнообразието в сюжета – от самотни лодки до многобройни регати; от рибарски платноходки до великолепни фрегати и мощни кораби; от сгушени в смокини и цветя, крайбрежни къщурки до високи, скалисти брегове и потънали в пяна морени. И още нещо – независимо дали са с размери на картина-миниатюра, или са работени като картини за хол ипо-големи пространства, всички те са с точния, прецизен и деликатен рисунък на Даниела Стойкова, превърнал се в само неин почерк и запазена марка.

Деликатна и нежна като подбор на темите, прецизна и точна като щрих, необичайно фантазна, но винаги хармонична като колорит, маслената живопис на Даниела Стойкова изненадва, провокира, приласкава и покорява сърцата на зрителите си с искреност и приятелска съпричастност.

Изгревите и залезите са емоционално състояние на възторг и вълнение, които художничката изживява и превръща в картини с наситени, често необичайни, но много фини, нежни и ефирни нюанси на цветовете. В този живописен свят, слънцето може да се скрие навсякъде и да ни изненада, протягайки златните си лъчи от всевъзможни ъгли и посоки. То е в светналите от белота и вятър, издути платна на лодките, в изумрудената прозрачност на вълните, в кристалната въздушност на медено-розовите нюанси в небето.

И защото идва Коледа, и защото изложбата „Вдъхновение“ е колкото обобщаваща за изминалата година от живота на галерията, толкова и лична като постижение, няма как да не присъстват в нея и… Цветята.

Цветята, които са постоянен персонаж и вдъхновение за Даниела Стойкова. Цветята, които тя вижда навсякъде около себе си, които са спътник в мечтите и изповедник в сънищата и. Цветята, които никога няма да и омръзне да рисува.

Може би, защото Душата и е цвете.

Очакваме ви на 7 декември 2023 г. (четвъртък) – 19:00 часа!

За още съвременни картини – https://dstoykova.com/masleni-kartini/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.