Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. Лилково

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
0

Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. ЛилковоНЧ „Родопска искра 2020“, с. Лилково успешно реализира проект – Цикъл: „Празници, традиции и творчество: Първо сме българи!“, получил финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, чрез “Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“, с Договор № LI-2022-112.

Реализираха се пет творчески работилнички на български занаяти, тематично свързани с български празници и обреди, които се проведоха около самите празници – работилница за художествено плетиво, стъкларско ателие, работилница за изработка на кукерски маски, ателие за грънчарство и художествена керамика и творческа работилница, тематично свързана с Еньовден.

 

Целта на проекта е разширяване на знанията и запазване на обичаите и традициите на българския народ и най-вече на тези типичните за региона чрез изграждане на приемственост, чрез емоционално съпреживяване, чрез утвърждаване на националното самосъзнание, възпитание в дух на родолюбие и българщина.

В основата на концепцията на проекта „Първо сме българи“ е създаване на възможност на участниците да се докоснат до празниците, традициите и обичаите през призмата на занаятите, утвърждаващи един празник като типично български и типично родопски. Работилничките бяха подбрани така, че да са подходящи и за деца и възрастни, да са интересни и атрактивни.

Начало на проекта бе поставено на 15-16 октомври 2022г. и това не бе случайно. Според българските традиции през есента – след събиране на реколтата и застудяване на времето, работата на стопаните по нивите е приключила, а с това се дава и начало на седенките. В импровизирана седянка „Лилковски заПлетени истории: Дядовата ръкавичка, бабиното шалче“ участниците се „захванаха“ с ръкоделие – плетиво.

Под вещото ръководство на Надежда Тодорова с професионална квалификация – майстор по художествено плетиво, те се запознаха с ръчното багрене на вълнена прежда, с няколко техники за плетене и с други майсторски тънкости.

Децата изплетоха шалчета, използвайки само пръсти, а по-големите – изплетоха ръкавички от ръчно багрена 100% мериносова вълна.

В специално изнесената в с. Лилково стъкларска работилничка – деца и възрастни се докоснаха до вълшебството на стъкларството. Всички участници имаха възможност да се запознаят с тънкостите на този красив и уникален занаят, като изработят свое стъклено произведение под вещите напътствия на майстор стъклар – Иван Станев. А под ръководството на квалифициран декоратор – Диана Панайотова, фините стъкларски изделия се превърнаха в изящна коледна украса! Истинско стъклено вълшебство! И коледна магия! Събитието бе изцяло тематично свързано с българските традиции и обреди на предстоящото Рождество Христово. Участниците се потопиха в атмосферата пресъздаваща ритуалите за празника, символиката на коледното дръвче, неговата украса, обредите и наричанията.

 

Ателието „Пазители български:Кукерски маски и медни чанове“ се проведе на 04-05.02.2023г., в с. Лилково и включваше изработка на кукерски маски от щавена овча кожа, пера, пискюли, мъниста и други. Докато творяха, участниците научиха за тайните на уникалните кукерски ритуали, пазителството и символиката, съхранили чара и магията си и до днес.

Ръководител на работилничката бе Ангелина Нешева, участвала в изработването на униформите на Ботевата чета от нашумелия напоследък филм „Ботев“ на режисьора Максим Генчев.

Изработените маски, заедно със закупените кукерски костюми и хлопки по проекта бяха презентирани на две специално организирани изложби. Преди тях обаче на 16 февруари малките лилковчета от детска кукерска група „Лилковски пазители“ гостуваха на нашите приятели от Държавен архив“, гр. Пловдив. Хлопките им огласиха коридорите и офисите на институцията, спазвайки традицията по прогонване на злите сили и проправящи път на новото начало, на пролетта, символ на плодородие и берекет. С това гостуване се постави началото на дефилето на децата по цялата пешеходната улица на Пловдив /Главната/, та чак до Община „Родопи“, където ги посрещна лично кмета г-н Павел Михайлов и им разказа им за кукерските ритуали от своето детство.

На 19 февруари 2023г. за трета поредна година НЧ „Родопска искра 2020“ организира в с. Лилково кукерски празник „Старци“, на който костюмите и маските от проекта бяха показани в специален атрактивен танц, който въодушеви и участници, и публика.

 

Под наименованието „Търкулнало се гърнето…“ на 07-08 април 2023г. се проведе творческа работилничка по художествена керамика и грънчарство. Тя протече с помощта на майстора грънчар – Даниела Горалова. Всеки участник имаше възможност да се докосне до глината и до вълшебното й качество да „сътворява“ и „оживява“. Изработиха се красиви великденски кошнички, декорирани и украсени според индивидуалното усещане на всеки от участниците – рози, цветя, сърца, листа. Работилничката завърши с изписване на керамични яйца. Всеки участник развихри творческата си фантазия, а резултатът бе повече от прекрасен – преливащи от цветове и пролетна пъстрота яйчица. И макар че прехвърчаха априлски снежинки настроението беше пролетно и в очакване на Великденските празници. За чудесния завършек на събитието участниците получиха информация за обредите на празника и неговите символики, имаше и почерпка от вкусен традиционен козунак.

 

Творческо ателие „Шепот от дълбините на времето“ се проведе на 24 юни по повод празника „Еньовден“ и освен с магията на билките и слънцето тематично бе обвързано с българските митове от стари времена, написани, разказани и прочетени за съвременния човек. Участниците си разказваха за самодиви, змейове, приказки и легенди – български фолклор. Писателят и творец Венцислава Великова прочете тематично подбрани разкази, докато всеки един участник рисува и твори върху тикла /родопска каменна плоча/ или керемида. „Облякоха“ се стари думи с нови лица – видяни и пресъздадени от слушателите по начин, по който те виждат старите сили, за които се говори в легендите и митовете. Включена бе и беседа за празника на билките и обредите свързани с него.

 

Изработените предмети бяха показани на две изложби по време на „Лилково поСреща“ и по време на „Европейски дни на културното наследство 2023“.

 

В реализирането на събитията се включиха много доброволци към читалището и към СНЦ „Заедно за Лилково“. Проектът получи подкрепа и от местния бизнес чрез екипа на хотел „Росица“, с. Лилково.

 

#НационаленФондКУЛТУРА

 

Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. Лилково Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. Лилково Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. Лилково
Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. Лилково Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. Лилково Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. Лилково

Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. Лилково Пет творчески работилнички на български занаяти от „Родопска искра 2020“, с. Лилково

 

Вижте още: „Завещано от дядо, наречено от баба“ възстановява традиции и обичаи в Родопите

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.